Robeco: 'Bear market rally' op obligatiemarkt
Robeco: 'Bear market rally' op obligatiemarkt
De cyclische groeivertraging gaat voor obligatiebeleggers gepaard met meerdere ‘minicycli’ waarin de spreads worden gedreven door interventies van de centrale banken, in combinatie met een gebrek aan liquiditeit. Dat stellen de obligatiespecialisten van vermogensbeheerder Robeco in de nieuwe Credit Quarterly Outlook.
‘We zitten in de fase van de kredietcyclus waarin selectie, regionale verdeling en sectortrends een veel grotere kans op winst opleveren’, zo stellen Victor Verberk, Sander Bus en Jamie Stuttard, die het sentiment op korte termijn ‘bijna bipolair’ noemen.
Beleggers die van deze ‘draaipunten’ willen profiteren moeten slim en snel zijn: een contraire beleggingsstijl waarbij verkocht moet worden wanneer de markt er goed uitziet en omgekeerd. Obligatiestrateeg en co-head of global macro Jamie Stuttard stelt dat we in een ‘langzame’ bear markt zitten, waar net als in de periode 1997-2002 van tijd tot tijd ‘sugar-rush rallies’ plaatsvinden.
Centrale banken zullen hardnekkig en bij herhaling dezelfde remedie toepassen om de inflatie aan te jagen, aldus Stuttard, ook al werkt dit recept niet. Robeco concludeert dat het niet verstandig is om tegen de Fed of de ECB in te gaan, zeker nu kwantitatieve verruiming kan terugkeren. Centrale banken zullen opnieuw proberen om de reële rente naar beneden te krijgen.
Momenteel is sprake van een ‘bear market rally’, zo constateren de obligatiestrategen van Robeco. In het high yield-segment was er tijdens de crash in december sprake van een sterke underperformance van obligaties met een CCC-rating, en in het eerste kwartaal van dit jaar bleven ze wederom achter. De vermogensbeheerder blijft dan ook overwogen in high yield-obligaties van hogere kwaliteit.
Robeco noemt de goudprijs, die het hoogste punt in vijf jaar tijd heeft bereikt, een alarmsignaal dat obligatiehouders tot voorzichtigheid moet manen. Naast de neergaande conjunctuurbeweging spelen fundamentele ontwikkelingen een rol. Globalisering heeft geleid tot een aantal ‘supercompanies’ met buitensporig grote marktaandelen. Inmiddels lijkt die trend te keren en is sprake van stijgende arbeidskosten, hogere handelstarieven en hogere belastingen waardoor recordhoge winstmarges onder druk komen te staan.