T. Rowe Price: De vraag voor obligatiebeleggers is nu: hoe laag kan de rente gaan?
T. Rowe Price: De vraag voor obligatiebeleggers is nu: hoe laag kan de rente gaan?
Wat begon als een pauze in het verhogen van de rente door de Federal Reserve is uitgegroeid tot een situatie waarin bijna elke grote centrale bank voorzichtig is geworden ten aanzien van de economische groei. Deze dovish wijziging heeft geleid tot het begin van een nieuwe visie op vastrentende waarden, waarbij verschillende centrale banken nu verwachten dat ze de komende maanden het monetaire beleid zullen versoepelen, waaronder de Europese Centrale Bank (ECB), zegt Quentin Fitzsimmons, portfolio manager en lid van het global fixed income investment team van T. Rowe Price.
Herprijzing obligaties door verwachting meer accommoderend monetair beleid
Op de wereldwijde obligatiemarkten is er een aanzienlijke herprijzing geweest als reactie op de opgelopen verwachtingen over een meer accommoderende houding van de centrale banken. In sommige landen, zoals in de VS, worden nu meerdere renteverlagingen verwacht. Dit heeft geresulteerd in een discussie over de vraag of de marktprijzen misschien niet te extreem zijn geworden.
Wat de eurozone betreft, wordt er steeds meer geanticipeerd op wat de ECB zou kunnen doen, gezien haar geschiedenis van verrassingen tijdens Draghi’s ambtstermijn, die op 31 oktober afloopt. Met een inflatie die rond het laagste niveau sinds de invoering van de euro ligt, zou Draghi's afscheidscadeau in september een verlaging van de depositorente kunnen zijn. Hij kan ook de optie voor zijn opvolger om verder monetair te versoepelen open laten.
Oost-Europese obligatiemarkten profiteren van versoepeling
De markten houden rekening met zowel renteverlagingen als meer QE, waardoor de rente in de periferie van de eurozone, ongeacht de fundamentele factoren, lager wordt. De markt richt zich alleen op het positieve technische aspect van verdere kwantitatieve versoepeling, zegt Fitzsimmons. De verzwakkende financiële situatie van Italië bijvoorbeeld wordt over het hoofd gezien.
In Oost-Europa zullen de obligatiemarkten naar verwachting indirect profiteren van de versoepeling van het monetaire beleid van de ECB. In Servië en Roemenië bijvoorbeeld kan de rente op de middellange termijn lager uitkomen. Het streven naar rendement zou ook ondersteuning kunnen bieden aan staatsobligaties in euro’s van landen als Litouwen en, Letland en Tsjechië indien de ECB zich soepeler zou opstellen.
Houdt gunstig beleggingsklimaat voor obligaties aan?
De bedrijfsobligatiemarkten hebben sowieso een sterke opleving gekend, waardoor ze een van de best presterende vastrentende beleggingscategorieën tot nu toe in 2019 zijn. Dit vertelt echter niet het hele verhaal, aangezien de prestaties van bedrijfsobligaties eerder het gevolg zijn van de zoektocht naar rendement dan van een verbetering van de fundamentele factoren, waardoor waarderingen er in de huidige economische omstandigheden duurder uitzien.
Tegen deze achtergrond is het verleidelijk om pessimistisch te worden over de vooruitzichten voor bedrijfsobligaties. Het is echter mogelijk dat het huidige gunstige klimaat nog enige tijd aanhoudt, vooral in Europa. Fitzsimmons geeft aan dat Europese bedrijfsobligaties zelfs nog duurder zouden kunnen worden als de markt blijft geloven dat de ECB een nieuw obligatie opkoopprogramma uit haar hoed zal toveren. Na de laatste twee tot drie jaar te hebben nagedacht over hoe ver de rente zou kunnen stijgen, zullen obligatiebeleggers zich nu afvragen: hoe laag kan de rente gaan?