Van Lanschot Kempen: Beleggen in een gezondere toekomst

Van Lanschot Kempen: Beleggen in een gezondere toekomst

Partnernieuws
X-Ray Nature

Er is voor de landbouwsector een cruciale rol weggelegd bij het oplossen van verschillende  grote problemen waar onze samenleving op dit moment mee kampt: de noodzaak om voldoende en gezond voedsel te produceren, verslechtering van de bodemkwaliteit, verlies van biodiversiteit en de opwarming van de aarde. Intensieve moderne landbouwmethodes hebben hier een groot aandeel in gehad.

Regeneratieve landbouw biedt oplossingen voor verscheidene problemen waar de landbouw nu mee te maken heeft. Wij zijn van mening dat beleggers actief moeten worden in de transitie naar een duurzamer voedsel- en landbouwsysteem. En dat landbouwgrond een belangrijkere rol moet gaan spelen in de portefeuilles van institutionele beleggers.


Regeneratieve versus conventionele landbouw

De conventionele landbouw werkt over het algemeen ‘tegen’ de natuur in: onkruid wordt bestreden en schimmels worden gedood. Daarmee wordt voorbij gegaan aan de neiging van de natuur om zichzelf te helen. Hierdoor zijn de gezondheid en vruchtbaarheid van de bodem sterk verslechterd en het verlies van biodiversiteit heeft een kritiek stadium bereikt. De ongerustheid over hoe er genoeg gezond voedsel kan worden geproduceerd met eindige hulpbronnen neemt dan ook toe.

Regeneratieve landbouw helpt de natuur om zich te herstellen. Dit gebeurt door gebruik te maken van de natuurlijke tendens van ecosystemen om te regenereren wanneer ze worden verstoord. Bij regeneratieve landbouw wordt gestreefd naar het verbeteren van de vruchtbaarheid van de bodem, het waterbeheer en de biodiversiteit, waardoor de opbrengst wordt vergroot en tegelijkertijd de milieu-impact wordt verminderd. Een belangrijk aspect is dat regeneratieve landbouwmethodes ook de opwarming van de aarde kunnen helpen beperken door ervoor te zorgen dat de bodem meer CO2 kan vasthouden.

Regeneratieve landbouw is uniek in vergelijking met andere duurzame of biologische landbouwsystemen, omdat het zich richt op kwantitatieve en meetbare uitkomsten zonder dogmatisch voor te schrijven hoe die uitkomsten moeten worden gerealiseerd. Het doel is de ‘natuurlijke cyclus’ zoveel mogelijk te sluiten: alles wat aan het ecosysteem wordt onttrokken (bodem, water, biodiversiteit), moet er ook weer in terugkeren. Het uiteindelijke doel is hogere opbrengsten te realiseren met minder hulpbronnen.


Regeneratieve landbouw in de praktijk

De belangrijkste praktijkprincipes, zoals diversificatie van gewassen, de toepassing van dekgewassen, geen grondbewerking en actieve bevordering van biodiversiteit, zijn er allemaal op gericht de boden te beschermen en regenereren. Want slechts 30 cm onder onze voeten bevindt zich een complex, efficiënt maar ook kwetsbaar systeem van microbieel leven en schimmeldraadjes waardoor planten worden gevoed en voedsel op geavanceerde wijze kan worden geproduceerd.

Dit is de zone waarvan de mensheid afhankelijk is. En het is ook de zone die in de traditionele landbouw wordt verwaarloosd. Wanneer een ploeg zich tot op 50 cm diep door het web van schimmels heen werkt, verdwijnt de symbiose tussen plantwortels en schimmels waarvan wij afhankelijk zijn.


Hoe boek je vooruitgang?  

Van aardappeltelers in de VS tot biologische groentekwekers in Denemarken en producenten van boomnoten in Australië: Van Lanschot Kempen maakt met boeren gedetailleerde afspraken over het bereiken van SDG-doelen. Deze boeren staan achter deze doestellingen en laten bovendien zien dat regeneratieve methodes veel voordelen kunnen bieden, zowel in financieel en ecologisch opzicht als in termen van lokaal welzijn.

Beleggen in regeneratieve landbouw hoeft dus geen kwestie van liefdadigheid te zijn: er zijn veel mogelijkheden om op lange termijn aantrekkelijke inkomsten en vermogensgroei te realiseren, samen met een gezonder en duurzamer landbouwsysteem waar ook toekomstige generaties plezier van zullen hebben.

Wil je meer weten over deze beleggingscategorie? Bezoek dan onze website.


Algemene risico’s behorend bij beleggen in landbouwgrond

Alle beleggingen zijn onderhevig aan marktschommelingen. Beleggen in landbouwgrond heeft een gemiddeld risico. Deze categorieën worden over het algemeen gekenmerkt door stabiele inkomsten en een relatief stabiel onderpand. De verhandelbaarheid kan daarentegen beperkt zijn.


Disclaimer

Dit is een marketing bericht voor professionele beleggers.

Van Lanschot Kempen Investment Management ( VLK IM) heeft een vergunning als beheerder van diverse ICBE’s en ABI’s en is bevoegd om beleggingsdiensten te verlenen en staat als zodanig onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten. Dit document wordt u slechts ter informatie aangeboden en biedt onvoldoende informatie om een beleggingsbeslissing te kunnen nemen. Dit document bevat geen beleggingsadvies, geen beleggingsaanbeveling, geen research, noch een uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument, en mag dan ook niet als zodanig geïnterpreteerd worden. De hierin opgenomen visie is onze visie per de datum van dit document en deze kan, zonder voorafgaande mededeling, onderhevig zijn aan wijzigingen.

Beleggen brengt risico's met zich mee, u kunt uw inleg verliezen. De waarde van uw beleggingen is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de financiële markten. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.