SSGA: Er gaan nog veel meer bedrijfstakken profiteren van artificial intelligence

SSGA: Er gaan nog veel meer bedrijfstakken profiteren van artificial intelligence

Rebecca Chesworth (Cor Salverius Fotografie).jpg

De beleggingsimpact van kunstmatige intelligentie reikt veel verder dan de technologiesector. Ook sectoren zoals healthcare, financials en industrials profiteren van nieuwe toepassingen.

Door Michiel Pekelharing

Kunstmatige intelligentie was in de eerste jaarhelft hét sleutelbegrip op beleggingsmarkten. Slechts zeven aandelen met een duidelijke link naar de nieuwe technologie – zoals Nvidia, Microsoft en Alphabet – waren gezamenlijk goed voor bijna driekwart van de koersstijging van de S&P 500 Index in de eerste zes maanden van dit jaar. Rebecca Chesworth, Senior Equity ETF Strategist bij State Street Global Advisors, vertelt wat beleggers de komende jaren mogen verwachten van het thema en hoe ze kunnen inspelen op nieuwe kansen die ontstaan.

Na een sterke eerste jaarhelft maakt de koers van AI-aandelen een pas op de plaats. Is dat een signaal dat het thema is uitgespeeld op de beurs?

‘Absoluut niet. We zitten pas in de eerste fase van een heel grote beweging. Die voltrekt zich echter schoksgewijs, in plaats van in een rechte lijn. De afgelopen maanden is de instroom in ETFs binnen dit thema inderdaad gedaald. Ook in andere opzichten zie je dat kunstmatige intelligentie minder in de schijnwerpers staat. Het aantal zoekopdrachten via Google is na een enorme opleving in mei behoorlijk gedaald. Die opleving was het gevolg van het succes van ChatGPT. De wijze waarop deze chatdienst antwoord geeft op allerlei vragen, hele verhalen componeert en zelfs software schrijft, wakkerde de fantasie over alle mogelijkheden van AI flink aan. Beleggers sorteerden erop voor dat de technologie de wereld in veel opzichten flink zou gaan veranderen. Dat gaat ook gebeuren, maar het ontwikkelen van nieuwe toepassingen kost tijd. Bij het gebrek aan nieuwe ontwikkelingen is de aandacht van beleggers verschoven naar andere zaken. Het is echter een kwestie van tijd voordat het vuurtje onder AI weer wordt opgestookt. Volgend jaar gaat Alphabet bijvoorbeeld Gemini introduceren. Dat is een advanced language model dat de basis kan vormen voor allerlei nieuwe toepassingen. Apple werkt aan nieuwe wearables waarin AI is verwerkt en ook Facebook-moederbedrijf Meta gaat nieuwe diensten lanceren.’

Betekent dit dat beleggers het thema het beste kunnen bespelen via een positie in de technologiesector?

‘Op de lange termijn speelt de opkomst van AI technologiebedrijven het meest in de kaart. De koersstijgingen in de eerste helft van het jaar zijn daarvan een goed voorbeeld. Maar het staat niet vast dat de winnaars van toen ook de winnaars van het komende decennium worden. Nvidia heeft bijvoorbeeld de eerste slag gewonnen in de ontwikkeling van speciale chips die krachtig genoeg zijn om allerlei AI-taken snel uit te voeren. Maar concurrenten zijn hard op weg om het gat te dichten. Advanced Micro Devices heeft bijvoorbeeld onlangs een chip ontwikkeld die kan uitgroeien tot een geduchte concurrent van de producten van Nvidia. En het is een kwestie van tijd voordat ook Intel met nieuwe chips komt. Ook in andere delen van de technologiesector is het nog geen gelopen race wie uiteindelijk de winnaar wordt. Denk bijvoorbeeld aan de strijd tussen Microsoft en Alphabet. Het is dan ook verstandig om een thema zoals AI niet te bespelen met een of enkele specifieke aandelen, maar met een brede sector-ETF. Dat geldt overigens ook voor andere bedrijfstakken die profiteren van de opkomst van AI.’

 

Het is nog geen gelopen race wie uiteindelijk de winnaar wordt.

 

Kunt u een voorbeeld geven van deze soort sectoren?

‘Een mooi voorbeeld is de gezondheidszorg. Onder meer op het vlak van medicijnontwikkeling kan de inzet van AI veel kosten besparen en ervoor zorgen dat nieuwe middelen sneller op de markt komen. Maar liefst 95% van alle medicijnen in de pijplijn van biotech- en farmaciebedrijven sneuvelt tijdens de ontwikkeling, blijkt uit cijfers van het National Center for Biotechnology Information. AI maakt het mogelijk om veel gerichter medicijnen te ontwikkelen tegen bepaalde aandoeningen en vooral ook om ervoor te zorgen dat veelbelovende producten de testfases sneller en goedkoper doorlopen. Zakenbank Morgan Stanley verwacht dat er dankzij de technologie circa 50 extra medicijnen op de markt kunnen komen die in een decennium goed zijn voor een totale omzet van ruim 50 miljard dollar. Het gaat echter nog jaren duren voordat die beweging zichtbaar wordt in de financiële resultaten binnen de healthcare-sector. Maar er lopen al verschillende samenwerkingen tussen grote farmaciebedrijven en AI-startups. En binnen enkele jaren beginnen al de eerste klinische studies met middelen op basis van AI. Die positieve nieuwsstroom kan de sector een boost geven, net zoals bijvoorbeeld met technologiebedrijven gebeurde na de introductie van ChatGPT. Omdat nog onduidelijk is welke ondernemingen het eerst een doorbraak bereiken, kunnen beleggers ook hier het beste kijken naar een brede sector-ETF. Overigens moeten ze er rekening mee houden dat het sentiment binnen de healthcare-industrie de komende tijd beïnvloed kan worden door de nieuwsstroom over hoge medicijnkosten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen in de VS. Andere sectoren die de komende jaren profiteren van de opkomst van AI zijn financials en industriebedrijven. Banken en verzekeraars kunnen bijvoorbeeld op basis van slimme AI-modellen risico’s veel beter inschatten. Zo kan een Amerikaanse autoverzekeraar, aan de hand van de rijgeschiedenis die via de smartphones van klanten is bijgehouden, bijvoorbeeld veel scherpere tarieven hanteren.’

In hoeverre kunnen privacyafwegingen en strengere regelgeving een rem zetten op de opmars van kunstmatige intelligentie?

‘De ontwikkelingen op het vlak van AI gaan heel snel, dus dat geldt ook voor het opstellen van nieuwe regels die de identiteit van gebruikers en het copyright van bedrijven beschermen. Onlangs was hierover in het Verenigd Koninkrijk al een conferentie, waar onder meer Tesla-topman Elon Musk en de Amerikaanse vicepresident Kamala Harris aanwezig waren. Je ziet dat er in veel landen grote stappen gezet worden, maar tegelijkertijd wil niemand regels invoeren die zo streng zijn dat bedrijven daardoor uitwijken naar het buitenland. Voorlopig zie ik regelgeving dan ook niet als een bedreiging voor de ontwikkeling van nieuwe oplossingen en diensten op het vlak van AI.’

In welke regio zijn de AI-beleggingsvooruitzichten momenteel het beste?

‘Ik denk dat de voorkeur in geografisch opzicht moet uitgaan naar de VS. Als onderdeel van de infrastructuurplannen van president Joe Biden worden daar de komende jaren tientallen miljarden uitgegeven aan de bouw van nieuwe chipfabrieken. Daar komt bij dat het land zich kenmerkt door een heel dynamische economie, waar de lat om een bedrijf te starten laag ligt. En ten slotte is er een bedrijfscultuur waar ondernemingen ervoor openstaan om nieuwe inzichten met elkaar te delen. In dat opzicht heeft de VS een streepje voor op bijvoorbeeld China. Maar ook hiervoor geldt dat het verstandig is om niet op één paard te wedden, maar om juist goed te spreiden. Want dan ben je ervan verzekerd dat je de grote winnaars op het vlak van AI in portefeuille hebt.’

 

Rebecca Chesworth

Rebecca Chesworth is Senior Equity Strategist bij State Street Global Advisors, waar ze in 2016 in dienst trad als Senior Equities Strategist en samenwerkte met het ETF Strategy & Research-team van SPDR. Ze schrijft het SPDR Sector & Equity Compass en is verantwoordelijk voor de driemaandelijkse Sector Picks. Chesworth verschijnt regelmatig in panels van industriële conferenties en tv-programma's.

 

Marketing Communication

For institutional / professional investors use only. Disclaimers: ssga.com/ETF

Past performance is not a reliable indicator of future performance. Investing involves risk including the risk of loss of principal.

The whole or any part of this work may not be reproduced, copied or transmitted or any of its contents disclosed to third parties without SSGA’s express written consent.

The stocks mentioned are not necessarily holdings invested in by SSGA. This information should not be used or construed as an offer to sell, a solicitation of an offer to buy, or a recommendation for any security.

Concentrated investments in a particular sector or security tend to be more volatile than the overall market and increases risk that events negatively affecting such sectors or industries could reduce returns, potentially causing the value of the Fund’s shares to decrease.

State Street Global Advisors Netherlands, Apollo Building 7th floor, Herikerbergweg 29, 1101 CN Amsterdam, Netherlands. T: +31 20 7181 000. State Street Global Advisors Netherlands is a branch office of State Street Global Advisors Europe Limited, registered in Ireland with company number 49934, authorised and regulated by the Central Bank of Ireland, and whose registered office is at 78 Sir John Rogerson’s Quay, Dublin 2.

Tracking Number: 6001562.1.1.EMEA.INST

Exp: 31/12/2023

Bijlagen