VanEck: Renteverlaging Fed leidt tot recordhoogte goudprijs

VanEck: Renteverlaging Fed leidt tot recordhoogte goudprijs

Rente Fed Goud
goud.jpg

De langverwachte eerste renteverlaging door de Fed stond in september ongetwijfeld centraal bij de marktdeelnemers. De Fed startte haar versoepelingscyclus met een groter dan verwachte renteverlaging van 50 basispunten. Goud reageerde zoals verwacht, met de koers die op 26 september naar een nieuw record van $ 2.685 per ounce (intraday) en $ 2.672 (bij sluiting) sprong.

De opwaartse trend van goud wordt nog steeds gesteund door de aanzienlijke escalatie van conflicten in het Midden-Oosten. Daarnaast gaven de nogal onverwachte en aanzienlijke monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen die China aankondigde, een boost aan de metaal- en mijnbouwsector in bredere zin. Goud boekte tijdens de maand een winst van 5,24% ($169 per ounce) en sloot op 30 september op $2.634,58.

Goudsector ziet positief sentiment, maar er blijven nog marktrisico's

Met goud dat dit jaar tot nu toe bijna elke maand nieuwe hoogtepunten heeft bereikt, is het niet verrassend dat de stemming op het drukbezochte Gold Forum Americas en Precious Metals Summit, die beide in september in Colorado worden gehouden, positief en opgewekt was.

Goudmijnbedrijven en beleggers in goudaandelen kunnen verschillende bemoedigende trends zien, hoewel de marktvolatiliteit aandacht verdient:

  • Record goudprijzen vertalen zich naar recordmarges en het genereren van vrije kasstromen voor goudproducenten
  • Ondersteuning van voortdurende schuldverminderingen
  • Toename van dividend en het terugkopen van aandelen
  • Toename van exploratieactiviteiten
  • Beter vermogen om groeiprojecten te financieren

Risico's waar u als belegger rekening mee moet houden:

  • Stijgende goudprijzen brengen aanzienlijke volatiliteitsrisico's met zich mee, aangezien de prijzen kunnen schommelen als gevolg van geopolitieke gebeurtenissen.
  • Onvoorziene operationele kosten of vertragingen kunnen de financiële stabiliteit belemmeren en de inspanningen om schulden af te bouwen beïnvloeden.
  • Dividend en inkoop van eigen aandelen kunnen worden verlaagd als de marktomstandigheden verslechteren of als bedrijven te maken krijgen met interne financiële druk.
  • De exploratieactiviteiten kunnen toenemen, maar onsuccesvolle exploratie kan tot aanzienlijke financiële verliezen leiden.
  • Het financieren van groeiprojecten kan leiden tot hogere schuldniveaus als de goudprijzen dalen of als projecttermijnen langer worden.

Sterke financiële prestaties

De sector is al enkele jaren stabiel. Onlangs dreef de onverwachte inflatie de kosten op, waardoor bedrijven hun doelstellingen niet haalden en beleggers teleurstelden, vooral in 2022. Bedrijven werkten echter aan kostenbesparingen en efficiëntieverbeteringen, wat hielp om deze stijgende kosten te beheersen. Nu de inflatie is afgenomen, zijn hun bedrijfskosten beter onder controle.

Als de goudprijs stijgt, stijgen ook de marges voor goudproducenten. In het derde kwartaal van 2024 bereikte de gemiddelde goudprijs een record van

$ 2.474 per ounce, vergeleken met $ 1.927 per ounce in het derde kwartaal van 2023. Deze prijsstijging heeft geleid tot een toename van de operationele marges met ongeveer 100%. Dit betekent dat de winstmarge op de productie van goud ongeveer verdubbeld is. Als de kosten per ounce van een goudproducent stabiel blijven, vertaalt een hogere verkoopprijs zich direct in een hogere winst per ounce. Deze margevergroting is een belangrijke reden voor het huidige enthousiasme op de goudaandelenmarkt.

Strategische focus en vertrouwen

We hebben meer dan 50 bedrijven ontmoet en presentaties bijgewoond op Gold Forum Americas, en nog eens 35 bedrijven op de Precious Metals Summit. De boodschap van de producenten is de afgelopen jaren niet veel veranderd:

  • Focus op waardecreatie door kostenbeheersing
  • Operationele efficiëntie
  • Gedisciplineerde inzet van groeikapitaal
  • Streven naar rendement voor aandeelhouders

Het belangrijkste verschil dit keer was dat de managementteams meer vertrouwen leken te hebben in hun vermogen om hun strategieën uit te voeren en zich meer op hun gemak voelden bij het bespreken van groeiplannen. Dit alles werd mogelijk gemaakt door de voordelen van een veel hogere goudprijs. Bedrijven blijven hun focus op kwaliteit boven kwantiteit en op waarde boven volumes benadrukken, wat voor ons een zeer positief signaal is.

Potentiële fusies en overnames nu junior mijnbouwbedrijven consolidatiemogelijkheden onderzoeken

De junior bedrijven (ontwikkelaars en opkomende producenten) hadden het druk met ontmoetingen met andere bedrijven op de conferenties, wat zou kunnen leiden tot een toename van fusies en overnames in de sector.

Dit is goed nieuws, omdat wij van mening zijn dat de goudsector hard toe is aan consolidatie. Bij deze goudprijzen zijn meer projecten levensvatbaar, wat leidt tot een potentiële uitbreiding van het junior beleggingsuniversum.

De tijdlijnen voor vergunningen zijn er echter niet beter op geworden, en dit heeft aanzienlijke gevolgen gehad voor de kleinere bedrijven met slechts één belegging, in de ontwikkelingsfase. Het duurt gewoon langer om projecten te bouwen, terwijl de markt niet bereid is om te wachten. Met goud op recordhoogtes ligt de focus op het genereren van cashflow op de korte en middellange termijn. De bedrijven met een lange productietijd hebben over het algemeen minder goed gepresteerd.