Waar komt het aandelenrendement vandaan?

Waar komt het aandelenrendement vandaan?

Equity
Bob Homan

Door Bob Homan

Gaat de wereld er anders uit zien na Corona? Gaan we bijvoorbeeld structureel meer thuiswerken en minder vliegen? Wordt de horeca heel anders?

We zitten met veel vragen, waar we het precieze antwoord nog niet op weten. Toch is het als belegger zinvol om daar wel over na te denken: om zo namelijk aantrekkelijke beleggingen te kunnen onderscheiden. Toekomstige trends die worden gedreven door de snelle veranderingen die de samenleving door het coronavirus ondergaat, zijn onzekerder dan de trends die zich de afgelopen jaren geleidelijk hebben ontwikkeld. Meer onzekerheid betekent een hogere risicopremie op aandelen (zoals een lagere koers-winstverhouding). Van de waardering hoeven we in mijn ogen dus voorlopig geen grotere bijdrage te verwachten aan de aandelenrendementen. Laten we daarom eens kijken naar de andere factoren die de aandelenrendementen bepalen en wat de te verwachten invloed van de coronacrisis is op de komende periode.

Meer buffers…

De andere factoren die naast genoemde waarderingsverandering de aandelenrendementen op de wat langere termijn sturen, zijn omzetgroei, winstmarges, de inkoop van eigen aandelen en dividenden. In deze crisis zijn er winnaars en verliezers maar de omzet van het totale bedrijfsleven zal de komende tijd terugvallen. De recessie die we ingaan, leidt tot onzekerheid en meer werkloosheid en dat zal de komende tijd tot minder vraag en daarmee tot lagere omzetten leiden. De winstmarges zullen de komende tijd dus wat dalen. Bedrijven zullen net iets minder efficiënt gaan werken omdat ze buffers willen aanhouden voor situaties als de huidige crisis. Denk daarbij aan wat grotere voorraden en iets meer reserves (steviger balansen).

… en minder inkoop eigen aandelen en dividend

Prima ontwikkelingen, maar ze gaan wel ten koste van wat winstmarge. De inkoop van eigen aandelen, een factor die vooral in de Verenigde Staten de afgelopen jaren belangrijk was, zal de komende jaren goeddeels stilvallen om de balansen niet onnodig te verzwakken – en misschien nog wel meer door de druk van overheden om met de inkoop te stoppen. Ten slotte levert dividend een belangrijke bijdrage aan de aandelenrendementen. Nu al is te zien dat dividendbetalingen niet heilig zijn en dat het voortbestaan op lange termijn belangrijker is dan het dividend.

Wat verwacht je zelf?

Alles bij elkaar betekent dit, dat we de hoge rendementen die we het afgelopen decennium op de aandelenmarkten (met name in de VS) gezien hebben, de komende periode niet moeten verwachten. De toonaangevende S&P 500-index van Amerikaanse aandelen steeg gedurende het afgelopen decennium jaarlijks gemiddeld 13,6%. Daarvan kwam 3,9% uit omzetgroei, 3,4% uit margeverbetering, 1,4% uit aandeleninkoop, 2,1% uit dividenden en 2,2% uit een waarderingsstijging. Je kunt zelf invullen wat je voor de komende periode van deze getallen verwacht. Ik verwacht op alle punten lagere percentages. Dit betekent niet dat ik heel negatief ben. Wel ligt deze conclusie in het verlengde van mijn vorige column, waarin ik voor de komende periode uit ga van wat lagere rendementen dan we de afgelopen jaren hebben gezien.