ECR Research: Amerikaanse pas op de plaats of blijvend aan de grond genageld?
ECR Research: Amerikaanse pas op de plaats of blijvend aan de grond genageld?
Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist, ECR Research
Amerika heeft op dit moment - nog meer dan anders - de spotlights op zich gericht. Die schijnwerpers worden nog feller in aanloop naar de verkiezingen op 3 november. Neemt de huidige onrust toe de komende maanden met chaotische verkiezingen en gestreste markten of is de VS gepokt en gemazeld in het doorstaan van crises?
Amerika mag nu duidelijk in de hoek zitten waar de klappen vallen, investeerders en analisten moeten oppassen met het afschrijven van de VS. Europa kan het de komende tijd beter doen gezien het feit dat er meer politieke stabiliteit is en er een vaak betere corona-aanpak gehanteerd wordt, maar de veerkracht van de VS mag niet onderschat worden. En minstens zo belangrijk: je kunt overal lezen hoe uniek en erg de politieke chaos en verdeeldheid nu is in Amerika, maar stormen en tweedeling zijn eigenlijk gemeengoed in de relatief korte Amerikaanse geschiedenis, inclusief een burgeroorlog en aanslagen op presidenten.
Zelfs de gedragingen en uitlatingen van Trump zijn lang niet zo uitzinnig als soms wordt gesteld. Neem deze passage uit een stuk op de website Politico:
“He saw nothing wrong with white city dwellers ‘trying to maintain the ethnic purity of their neighborhoods,’… [He] played it loose with the details and courted white backlash voters, yet derided other politicians as morally unfit or…the former vice president who contemplated a late entrance into the race, ‘too old” and ‘a loser’.”
Dit is niet Trump die o.a. Biden afserveert, dit ging over de Democratische president Jimmy Carter. Overigens is de VP over wie hij het had Hubert Humphrey. Deze wordt beschouwd als een van de meest invloedrijke en gerespecteerde Amerikaanse politici van de afgelopen eeuw.
De VS heeft altijd twee gezichten gehad. Zoals eigenlijk ook in de film Forrest Gump te zien valt; daarin spelen op de voorgrond o.a. Forest en zijn moeder, hoop, optimisme en ambitie tegen een achtergrond van verankerd racisme, uitzichtloze oorlog en een vermoorde president.
Een recensent schreef destijds in 1994 over de film: “A remarkable balance of sentimentality and harshness, darkness and light.”
Amerika heeft vrijwel altijd weer licht gevonden na duisternis en wellicht is het gigantische economische succes van de VS mede te danken aan die soms kille hardheid afgewisseld met ongebreidelde optimisme en ambitie. Voor nu lijkt de Amerikaanse economie door de combinatie van de politieke en sociale verdeeldheid en matige aanpak van de coronacrisis kwetsbaar en is terughoudendheid bij beleggers goed voor te stellen. Ook omdat Amerikaanse aandelen al jaren een outperformance laten zien die onvoldoende steunt op reële, onderliggende economische ontwikkelingen. Een pas op de plaats is daarom waarschijnlijk, maar maak niet de fout te denken dat Amerika dan aan de grond genageld blijft.
ECR Research publiceert al ruim 40 jaar volledig onafhankelijke analyses op het gebied van asset allocatie, wereldwijde financiële markten, politiek en valuta- & rentemarkten.
Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com