ECR Research: Shitshow

ECR Research: Shitshow

Equity United States
Maarten Spek (foto archief ECR Research)

Door Maarten Spek, Senior Financial Markets Analyst bij ECR Research en Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research 

Een ‘shitshow’, zo noemde de CNN politiek commentator Dana Bash het debat van eergisteren tussen Donald Trump en Joe Biden. En ze had gelijk. Het vocale vuistgevecht tussen de twee mag de naam debat niet eens krijgen. De woordenworsteling waarop debatleider Christopher Wallace de grip soms volledig kwijt was, heeft wel de zorgen over langdurige onzekerheid na de verkiezingen versterkt.  

De komende stembusgang en de dreigende politieke crisis erna als de verliezer mogelijk weigert de uitslag te respecteren, is een van de redenen waarom wij de komende weken tot maanden de neerwaartse druk op de aandelenkoersen per saldo zien aanhouden. Door de verdeeldheid en fricties in Washington neemt ook de kans af op een nieuwe ronde van grootschalige fiscale stimulansen in de VS. Met name als de Republikeinen nog voor de verkiezingen een nieuwe rechter voor de Supreme Court doordrukken, zal de sfeer in Washington verder verziekt zijn. Democraten zullen dan waarschijnlijk niet van zins zijn om nog voor de verkiezingen met een steunpakket in te stemmen dat de herverkiezingskansen voor Trump vergroot.

Andere redenen voor onze terughoudendheid jegens aandelen zijn recente economische cijfers die wijzen op een afvlakkend herstel en toenemende vrees voor nieuwe lockdown-maatregelen die opnieuw voor economische krimp zorgen. Nederland is zeker niet het enige land waar de restricties op het economische en maatschappelijke leven weer worden aangescherpt. Voor veel bedrijven kan dit net het zetje geven om faillissement aan te vragen. De aantallen zogenaamde zombiebedrijven in Nederland lopen al sterk op, maar in de rest van Europa zijn de data nog veel zorgelijker. In het Verenigd Koninkrijk en Spanje daalde het aantal faillissementen tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld met 30 tot 40 procent. In Frankrijk en België is het aantal faillissementen zelfs met 60 procent gedaald. Dit kan natuurlijk niet kloppen; vele ondernemingen die normaal geen bestaansrecht (meer) hebben, worden nu via monetaire en fiscale steun op de been gehouden. Dit gaat ten koste van de productiviteit.

Over die monetaire stimulansen gesproken, centrale banken hebben de economie al vrijwel maximaal gestimuleerd en moeten steeds meer vluchten in onorthodoxe instrumenten. Het lijkt er sowieso op dat steeds meer monetaire vuurkracht nodig is om nog hetzelfde effect te sorteren. Centrale banken die de bodem van de gereedschapskist in zicht zien komen, maken ook dat wij voorzichtig zijn met aandelen.

Andere risico’s zijn de groeiende kans op een no-deal Brexit nu de Britten en Brussel op ramkoers liggen. Britse aandelen doen het sowieso al belabberd en blijven sterk achter bij andere Europese aandelenindices en Amerikaanse aandelenmarkten. Dat is des te opvallender aangezien het pond zo verzwakt is. Normaalgesproken profiteert de FTSE van een zwakker pond, omdat veel van de bedrijven in de index afhankelijk zijn van de buitenlandse markt.

Tot slot nemen ook de zorgen over de opkomende economieën weer toe. Turkije stevent op een nieuwe crisis af. Dit kan, gezien de penibele situatie van veel opkomende landen, gemakkelijk overslaan naar andere staten met veel (dollar)schulden. Argentinië is zo’n voorbeeld: een maand na de negende herstructurering van staatsschulden verkeert het Zuid-Amerikaanse land alweer in grote problemen.

Het eerste debat tussen Biden en Trump mag een shitshow zijn geweest, door bovenstaande politieke en economische ontwikkelingen lijken aandelen op de korte termijn de show ook niet meer te gaan stelen zoals ze de voorgaande maanden deden.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op www.ecrresearch.com