Banque de Luxembourg Investments: Handelsspanningen tussen VS en China nemen verder toe

Banque de Luxembourg Investments: Handelsspanningen tussen VS en China nemen verder toe

banque-de-luxembourg-investments-handelsspanningen-tussen-vs-en-china-nemen-verder-toe_1_G6sbLL.jpg

In de Verenigde Staten blijft de economische groei goed op peil, maar in China beginnen de handelsspanningen met de VS op de conjunctuur te wegen. Dat is de mening van Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, en van zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

In de Verenigde Staten blijft de economische groei goed op peil, maar in China beginnen de handelsspanningen met de VS op de conjunctuur te wegen. Dat is de mening van Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, en van zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

De handelsspanningen tussen de VS en China blijven de economische actualiteit beheersen. In de Verenigde Staten is de invloed daarvan op de groei beperkt en wordt de economie vooral ondersteund door de uitgebreide bedrijfsinvesteringen en de begrotingsstimuli. “Hoewel de gezinsbestedingen niet versnellen, nadert het consumentenvertrouwen het hoogterecord van het jaar 2000”, zegt Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg en bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. In China beginnen de handelsspanningen met de VS echter invloed te hebben op de conjunctuur. “De overheid heeft dan ook een aantal monetaire en fiscale maatregelen genomen om de economie te ondersteunen.”

Renteverhogingen zullen economische groei in verschillende groeilanden afremmen

In Europa zijn de hoge groeipercentages van eind vorig jaar zich aan het normaliseren, al wijst niets op een grote economische vertraging. In een aantal groeilanden, zoals Turkije, Argentinië, Rusland en Indonesië, zullen de renteverhogingen die als doel hebben de wisselkoersen in die landen te stabiliseren, de economische groei in de komende maanden afremmen.

Situatie op obligatiemarkten blijft moeilijk

Gunstige economische cijfers uit de VS duwden de Amerikaanse tienjaarsrente boven 3%. Ook de Duitse tienjaarsrente ging de hoogte in. De vrees dat de nieuwe Italiaanse regering de begroting zal doen ontsporen, zet de Zuid-Europese obligatiemarkten onder spanning, waardoor de Italiaanse tienjaarsrente boven 3% blijft. “De situatie op de obligatiemarkten is nog altijd moeilijk”, meent de Luxemburgse econoom. “Voor Europese beleggers wordt het renteverschil tussen Amerikaanse en Europese obligaties tenietgedaan door eventuele kosten om het wisselkoersrisico van de dollar af te dekken.” Wat overblijft, zijn obligaties van de eurozone, die in tegenstelling tot die van Griekenland of Italië maar een pover rendement bieden.

Technologie, gezondheid en olie presteren het best sinds het begin van het jaar

In september bleven de beurzen relatief stabiel. Wanneer we naar de verschillende regio's kijken, springen Japanse aandelen in het oog. De Amerikaanse S&P 500 en de Europese Stoxx 600 zijn licht gestegen, terwijl de MSCI Emerging Markets is teruggevallen. Guy Wagner: “Sectoraal gezien, hebben de technologiesector en de gezondheidszorg, die heel wat zogeheten groeibedrijven omvatten, alsook de olie-industrie, die profiteert van de hogere olieprijzen, sinds het begin van het jaar het beste gepresteerd.” Rekening houdend met de Amerikaanse reële rente, die opnieuw positief geworden is door de geleidelijke monetaire verkrapping van de Federal Reserve, worden geld- en obligatiebeleggingen in dollar (tenminste voor Amerikaanse beleggers) opnieuw een alternatief voor aandelen, zonder risico op aantasting van de koopkracht.