Mainfirst: De grondstoffenmarkten in 2019

Mainfirst: De grondstoffenmarkten in 2019

Commodities
mainfirst-de-grondstoffenmarkten-in-2019_1_kQfcXd.jpg

Thomas Rutz van Mainfirst Asset Management is constructief over de grondstoffensector en in het bijzonder over cyclische grondstoffen zoals basis- en industriële metalen.

Thomas Rutz van Mainfirst Asset Management is constructief over de grondstoffensector en in het bijzonder over cyclische grondstoffen zoals basis- en industriële metalen.

De tweede helft van 2018 werd gekenmerkt door een toenemende vrees voor een wereldwijde vertraging, een sterkere dollar en een vertragende Chinese economie die goed is voor een aanzienlijk percentage van de wereldwijde consumptie van grondstoffen.  Bovendien heeft vooral het handelsgeschil tussen de VS en China bijgedragen tot het verlagen van de groeiverwachtingen. Deze redenen hebben de prestaties van alle cyclische activa en natuurlijk ook van de grondstoffensector afgeremd in 2018.

Wij zijn van mening dat de wereldeconomie, ondanks de vertraging, nog steeds in een gezonde toestand verkeert en wij verwachten geen recessie in de komende 12-18 maanden. Ons basisscenario is de voortzetting van de huidige conjunctuurcyclus, maar met een zwakkere wereldwijde groei die dichter bij de trend ligt en met een toename van de groei van de opkomende markten in vergelijking met die van de ontwikkelde markten. We verwachten positieve ontwikkelingen op het gebied van de handel tussen de VS en China. We verwachten ook dat de monetaire versoepeling in China een impact zal hebben op de reële economie in het begin van de tweede helft van 2019.  Daarom zijn we constructief ten aanzien van de grondstoffensector en met name cyclische grondstoffen zoals basis- en industriële metalen.

Opportuniteiten

Koper en nikkel. Wij hebben momenteel goede vooruitzichten voor koper en nikkel. Deze metalen worden gebruikt in batterijen en de bekabeling van elektrische voertuigen en zullen in de toekomst profiteren van de toename van het aantal elektrische wagens. Bovendien zijn wij van mening dat de huidige prijzen de structurele toename van de toekomstige vraag niet volledig in rekening brengen.

Goud. Ondanks onze constructieve macrovooruitzichten denken wij dat volatiliteit een blijvertje is. Op basis daarvan en gezien onze verwachtingen voor een zwakkere dollar en een eenvoudiger monetair beleid in de VS, zijn wij van mening dat beleggers moeten kijken naar het toevoegen van goudposities als een diversificatiebron.

Olie en gas. Olie heeft sinds oktober 2018 een belangrijke correctie ondergaan en bereikte in december een dieptepunt van 43 USD/vat en 50 USD/vat voor respectievelijk WTI en Brent. Wij zijn van mening dat de niveaus onder de 50 USD/vat en 60 USD/vat voor WTI en Brent onhoudbaar laag zijn. Op dergelijke niveaus verbranden Amerikaanse schaliebedrijven geld en is de ruimte voor verdere toename van schulden beperkt, aangezien de impact van de laatste berenmarkt in de oliesector (2014-2016) nog steeds zichtbaar is voor Amerikaanse booroperatoren. De OPEC heeft de productie al met 1,3 miljoen vaten per dag verminderd, wat volgens ons voldoende zou moeten zijn om de markt in evenwicht te brengen gezien de voortzetting van de huidige dynamiek van de vraag. Wij zien elk probleem op de oliemarkt in de eerste plaats als een probleem aan de aanbodzijde en geloven niet dat de OPEC hun mislukte strategie van 2014-2016 zal herhalen, gezien de krappere fiscale situatie in Saoedi-Arabië en de rest van de MENA-landen. We verwachten een handel in Brent met een bandbreedte van 65-70 USD/vat.