M&G: 'Jaar van het Varken' lucratief voor beleggers in China

M&G: 'Jaar van het Varken' lucratief voor beleggers in China

China
mg-jaar-van-het-varken-lucratief-voor-beleggers-in-china_1_ybHp5p.jpg

Het Chinese nieuwe jaar begint vandaag en het ‘Jaar van het Varken’ kan wel eens goed uitpakken voor beleggers in het Aziatische land. Dit stelt Michael Bourke, manager van het Gobal Emerging Markets fonds van vermogensbeheerder M&G.

“Er is zoveel pessimisme over het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China dat iedere stap die wijst naar een overeenstemming een enorme boost aan het beurssentiment kan geven.”

“Chinese aandelen hebben een heel moeilijk 2018 gehad omdat beleggers vreesden dat de vertraging van de economische groei een negatieve invloed zou hebben op het consumentenvertrouwen. De aandelen die fenomenale winsten boekten in 2017, zoals de populaire internetbedrijven Alibaba en Tencent, bleken vorig jaar de zwakste aandelen.”

“Daarbij wees de economische data er inderdaad op dat de groei minder is. De export is lager en de economische groei van 6,4% in 2018 was het minst sinds 1990. Peking zal naar verwachting maatregelen nemen om de economie te ondersteunen, onder meer met investeringen in de infrastructuur.”

Positieve signalen

“Maar er waren ook positieve signalen, zoals de stijgende omzet van de detailhandel. Dit is een succes omdat Peking probeert de economische focus te verleggen naar de binnenlandse consumptie in plaats van de afhankelijkheid van de export.”

“Het is dus de vraag of het beeld van China echt zo slecht is als het lijkt. De nieuwsheadlines suggereren dat de economie momentum verliest, maar er zijn ook delen van de economie die robuust zijn en blijven. Onze mening is dat de focus op het bbp beleggers kan afleiden van wat echt belangrijk is. Want op de langere termijn zijn het bedrijfsresultaten die aandelenkoersen bepalen, niet de economische groei.”

“Als je het sombere macro-economische nieuws even terzijde schuift zie je bemoedigende ontwikkelingen op het micro-niveau. Kijk naar de resultaten van Chinese ondernemingen en hun rendement op kapitaal die verbeteren.”

Waarderingen in China momenteel aantrekkelijk

“De waarderingen van Chinese bedrijven zijn echter gedaald door de macro-economische zorgen. De mismatch tussen het bedrijfsresultaat en de waardering zijn aantrekkelijk volgens ons en wij hebben onze beleggingen in China onlangs ook uitgebreid. Er zijn momenteel veel kansen voor stockpickers in China.”

“Het jaar 2019 is goed gestart door de hoop dat het handelsdispuut tussen de VS en China zal worden opgelost. De kans dat er een overeenkomst is op de deadline van 1 maart is onzeker, maar er is zoveel pessimisme geweest over het conflict dat ieder stapje dat suggereert dat er een overeenkomst komt heel goed is voor het beleggerssentiment. Beleggen in China zou wel eens heel lucratief kunnen zijn in het ‘Jaar van het Varken’.”