Jupiter: Geven fundamentals de doorslag in Azië in 2020?
Jupiter: Geven fundamentals de doorslag in Azië in 2020?
2020 wordt waarschijnlijk nog een jaar waarin politiek lawaai en nieuws de aandelenmarkten in aanzienlijke mate beïnvloeden. Naast het feitelijke resultaat van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november, zullen investeerders het moeilijk vinden om gerelateerde nieuwsstromen te negeren in de aanloop naar de verkiezingen, waaronder onthullingen veroorzaakt door de afzettingsprocedure, beleidsaankondigingen en natuurlijk de status van de koude oorlog tussen de VS en China. In Azië zelf zal de politieke onrust waarschijnlijk in Hong Kong voortsudderen, maar de regio ziet er rustig en vredig uit in vergelijking met het Midden-Oosten, meent Jason Pidcock, Head of Strategy, Asian Income, bij Jupiter Asset Management.
Wie is de grootste China-basher?
Handelsonzekerheid is de belangrijkste factor die drukt op de wereldwijde productie en handelsgerelateerde diensten. Een cruciale vraag zal de houding zijn ten opzichte van de vrijhandel van de toekomstige bewoner van het Witte Huis vanaf januari 2021. Helaas is het zeer onwaarschijnlijk dat een voorstander van vrijhandel aan de macht zal komen, aangezien, op dit moment van schrijven, het erop lijkt dat er een 50/50 kans is dat Elizabeth Warren of Donald Trump de volgende president wordt. Het kan zijn dat deze twee kandidaten met elkaar concurreren om wie de grootste China-basher is en dat er na de verkiezingen nog een paar klappen worden uitgedeeld. Sommigen hopen dat de hoorzittingen over Donald Trump zo verhelderend zijn en zijn populariteit ondermijnen, dat hij zich genoodzaakt zal voelen om op tijd een handelsovereenkomst met China te sluiten om de economie voorafgaand aan de verkiezingen te stimuleren, maar dit kan wishful thinking zijn.
Strengere milieuregels
Een groep politici die vermoedelijk een verslechtering van de wereldwijde handelsvolumes zou verwelkomen, zijn de milieuactivisten - en dit orgaan zal marktpartijen laten uitkijken naar strengere wetten en voorschriften met betrekking tot alles wat met 'het milieu' te maken heeft - vervuilers, verpakkingsbedrijven, frivole snelle mode, enzovoort. Greta Thunberg kan meer invloed hebben op de mondiale consumptiepatronen dan Karl Marx ooit, en dit lijkt een steeds waarschijnlijker bewering. ‘Vliegschaamte’ heeft het vliegen tot het nieuwe roken gemaakt en binnenkort zal het sociaal onaanvaardbaar zijn om kleding slechts zelden te dragen of zelfs om zinloze afbeeldingen en bestanden elektronisch te verspreiden, wat natuurlijk veel energie verbruikt.
Azië blijft interessant voor beleggers, ondanks veranderende omstandigheden
Er zijn dus nieuwe factoren waar beleggers rekening mee moeten houden, maar aan de andere kant... Azië is een dynamisch en aantrekkelijk beleggingsuniversum met aantrekkelijke opties voor portefeuillediversificatie. Economische fundamentals die cash-genererende bedrijven uit de hele regio ondersteunen, kunnen op middellange en langere termijn een aantrekkelijk investeringsaanbod bieden. De grootste Aziatische bedrijven zijn nog steeds slechts een fractie van de omvang van de grootste Amerikaanse bedrijven - en sommige zullen waarschijnlijk nog veel verder groeien. Maar dit groeipotentieel kan worden ondergewaardeerd, ondanks dat veel bedrijven in de regio bedrijfsmodellen bieden die groeien, evenals aantrekkelijke dividendrendementen en/of dividendgroei.
Sommige van de beste investeringsmogelijkheden in Groot-China zijn te vinden in Taiwan waar een een aantal technologiebedrijven van wereldklasse is gehuisvest. Singapore herbergt prachtige waardevolle kansen in Zuidoost-Azië en Australië wordt over het hoofd gezien door veel internationale beleggers. We blijven overwogen in deze markten en geven de voorkeur aan de vastgoedsector (verhuurders in plaats van ontwikkelaars) en casinosectoren.