ASI: Groene investeringen wind in de rug voor smallcaps in 2021

ASI: Groene investeringen wind in de rug voor smallcaps in 2021

Impact investing
Investering.jpg

Door Andrew Paisley, smallcaps-specialist bij Aberdeen Standard Investments

Na een moeilijk jaar zien de vooruitzichten voor beleggingen in kleine bedrijven er voor 2021 rooskleurig uit. De uitrol van corona-vaccins zal de economie weer op het goede spoor zetten en dat is goed nieuws voor kleine beursgenoteerde ondernemingen. Bij een economische terugval zijn zij doorgaans de eerste slachtoffers. Maar hun aandelenkoersen veren ook als eerste weer op zodra de markten herstel tonen. Er is geen enkele reden dat dit bij het verwachte post-Covid herstel anders zal zijn.

Zeker zo belangrijk: door de diepe koersdalingen zijn smallcaps nog steeds historisch laag geprijsd in vergelijking tot de aandelen van grote bedrijven. Zolang het economisch herstel aanhoudt, belooft dat stijgende koerswinsten. Die verwachting vindt steun in de trend dat smallcaps over de lange termijn beter presteren dan largecaps. We zien nu al, terwijl 2020 ten einde loopt, dat Europese smallcaps de largecaps voorbijstreven in koersresultaat gemeten over het gehele jaar.

Blijvende veranderingen

Niet alle kleine ondernemingen leden onder de Covid-19 crisis. Door hun omvang zijn kleinere bedrijven wendbaarder dan hun grote tegenhangers. Ze passen zich gemakkelijker aan de nieuwe omstandigheden aan en kunnen zo nieuwe mogelijkheden benutten. We zagen dat tijdens de lockdowns toen kleinere bedrijven – van de tech sector tot media, gezondheidszorg, levensmiddelentransport en e-commerce – het uitstekend deden. ASI denkt dat deze trends zich voortzetten, omdat de pandemie ons levenspatroon vermoedelijk permanent heeft veranderd op een aantal punten.

‘Building back better’

Ook het beleid van regeringen om na de pandemie de economie weer op de been te krijgen, zoals het ‘Building back better’ van president Biden, biedt vooral kleine bedrijven uitstekende kansen. De Europese Unie wil met haar Green Deal de klimaatverandering terugdringen en investeert daarin 1000 miljard euro. Dit doel kan alleen bereikt worden door innovatie in tal van nieuwe bedrijfstakken, van hernieuwbare energie en CO2-opslag tot duurzaam bouwen en elektrisch rijden. En hierin lopen juist veel kleine bedrijven voorop. Wij letten bijvoorbeeld op Generac (standby generatoren), Voltronic (batterijen), en Sinbon Electronics (Taiwanese producent van elektronische apparatuur waaronder kabels en modems).

Het blijft de kunst om er de hoogwaardige kleinere ondernemingen uit te pikken. Dat wil zeggen bedrijven met een sterke balans, een goede staat van dienst op het gebied van ESG en een goede concurrentiepositie. Tot deze categorie behoort bijvoorbeeld het Duitse softwarebedrijf Nemetschek, dat 3-D modellen van gebouwen levert voor architecten, ingenieurs en bouwbedrijven, waardoor er efficiënter gebouwd kan worden, met minder afval. Maar voor beleggers ogen nog talloze andere smallcaps veelbelovend in 2021 en de jaren daarna.