Remco Bleijs: De Sustainable Finance Marathon
Remco Bleijs: De Sustainable Finance Marathon
Door Remco Bleijs, Associate Partner Asset Management en Sustainability Services bij EY
Op 10 maart dienen vrijwel alle financiële instellingen aan de eerste nieuwe EU-regels rondom Sustainable Finance te voldoen: een tussenfinish. De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) treedt dan in werking die aanzienlijke gevolgen heeft voor het hele business model van een financiële instelling.
In het vervolg van 2021 en ook in 2022 worden eveneens de regels rondom de EU Taxonomy-classificatie van ondernemingsactiviteiten en financiële producten van kracht. Dit geldt tevens voor de nieuwe Non Financial Reporting Disclosures (NFRD), maar ook voor de wijzigingen in MiFID II, AIFMD en Ucits.
Financiële instellingen en ondernemingen zijn al langere tijd met de voorbereiding voor deze regels bezig. Tegelijkertijd wordt dit moment door velen aangegrepen om duurzaamheid in strategieën te integreren. De kunst is hierbij om verder vooruit te kijken, oftewel de bril van ‘Now, Next & Beyond’ op te zetten. Met een verre finish voor ogen dus.
Focus op de finish
Maar wat heeft dit alles met het marathongevoel te maken zult u denken? Naast de lange voorbereiding en het zweetwerk? Nou dat zal ik uitleggen. Al hardlopend tijdens mijn wekelijkse zondagse lange afstandsloop moest ik aan de metafoor denken.
Hardlopen doen veel mensen met een doel. Het kunnen verschillende doelen zijn, maar vaak heeft het te maken met de kick van de uitdaging óf gezond(er) willen leven. Zelf liep ik mijn eerste en enige hele marathon, naast veertien halve marathons, in maart 2013 in Barcelona.
Het begon als de kick van een uitdaging en om een keer zo’n hoger doel te realiseren, maar al snel sloeg het om in een doel om het succes van een gezondere levensstijl die ik me had aangemeten aan te tonen. En voort te zetten.
Nu de metafoor naar Sustainable Finance. Daarvoor is het goed te weten waar de aandacht voor Sustainable Finance vandaan komt. Wat is het doel? De wereld en de maatschappij waar we in leven kent vele uitdagingen. Als daar niets aan gebeurt zal dit voor mens, milieu en maatschappij nog meer catastrofale gevolgen krijgen.
Naast ondernemingen die hier al langer mee bezig zijn, zetten wereldleiders doelen om deze Environmental, Social maar ook Governance (ESG) gerelateerde uitdagingen en risico’s te bedwingen. Dat vraagt dus óók om een verbetering in levensstijl, in dit geval van ondernemingen, maatschappij én mensen. En ook die vraagt een goed voorbereiding en focus op de finish. Als er al een finish is.
Beter omgaan met de uitdagingen
De EU heeft daarom het Sustainable Finance Action Plan opgesteld om meer aandacht af te dwingen over transparantie van gedrag, risico’s en investeringen van ondernemingen rondom deze ESG-factoren.
Vaak worden deze factoren ‘Niet Financiële Informatie’ genoemd, maar ‘Pré Financiële Informatie’ zou een beter synoniem zijn. Kijk maar naar de impact van bijvoorbeeld de COVID-19-pandemie, klimaatverandering, gezondheidsuitdagingen, schendingen van mensenrechten, corruptie en witwasschandalen. Ze begonnen als iets kleins en niet financieels, maar ze zijn uitgegroeid tot wereldwijde enorme financiële issues.
Hoe beter mens, ondernemingen én maatschappij met dergelijke uitdagingen omgaan, hoe minder problemen er nu en op de lange termijn zullen zijn. Gedragsverandering dus. En de (extra) aandacht voor Sustainable Finance moet daar mede voor gaan zorgen.
Vijf zaken zijn cruciaal
Veel financiële instellingen kijken tegen de Sustainable Finance-wetgeving aan alsof ze uit het niets een marathon moeten gaan lopen. Maar net als bij het lopen van de marathon zijn vijf relatief eenvoudige zaken cruciaal om de uitvoering van deze wet tot een succes te brengen: een goede basisconditie en levensstijl, een strak plan voor je trainingen, doorzettingsvermogen, de wil om succesvol de finish te halen en morele support van je omgeving.
Dus als je deze zaken als instelling goed regelt, dan komt dat iconische einddoel steeds dichterbij. En net als bij het finishen van de marathon zijn een paar dingen zeker: je wordt er beter en blijer van, het levert veel respect op, het verandert je levensstijl en het smaakt naar meer. Voor de meesten althans. Op naar de finish!