Amundi: Drie risico’s voor de Aziatische bedrijfsobligatiemarkt
Amundi: Drie risico’s voor de Aziatische bedrijfsobligatiemarkt
Azië zal zich in 2021 verder herstellen van de pandemie, maar beleggers in Aziatische bedrijfsobligaties moeten een aantal ontwikkelingen in de gaten houden. Deze vormen een risico voor de Aziatische markt van bedrijfsobligaties. Dat schrijft Amundi.
De vermogensbeheerder wijst in de Global Investment Views voor de maand mei ten eerste op hoge schulden van Aziatische high yield-uitgevers, met name Chinese vastgoedontwikkelaars.
‘Bovendien is de gemiddelde kredietwaardigheid van Aziatische emittenten de slechtste van wereldwijde opkomende markten. Ten slotte is de herfinancieringsdruk op korte termijn in de regio ook het hoogst van alle opkomende markten.’
Tapering
Evenmin helpt het verkrappende Chinese monetaire beleid, waardoor bedrijfsobligaties extra onder druk komen te staan. Omdat het economisch herstel zich in een krachtig tempo voortzet, is de beleidsfocus verschoven naar het beheer van de schuldenlast, concludeert Amundi. Vanaf mei 2020 normaliseerde het monetaire beleid van China, waardoor kredietgroei afnam.
Beleidsmakers blijven daarnaast de huizenmarkt afkoelen door strengere financieringsregels voor ontwikkelaars in te voeren en door de speculatieve koopvraag op lokaal niveau te beperken. Door een aanscherping van de kredietvoorwaarden zijn Chinese faillissementen toegenomen.
Huarong Asset Management
Tenslotte kan een default van de vermogensbeheerder Huarong Asset Management voor een schok onder beleggers zorgen. Huarong Asset Management Company, dat voor 57% in handen van het Chinese ministerie van Financiën is, stelde de publicatie van zijn financiële resultaten over 2020 uit en zal naar verluidt een herstructurering ondergaan die zowel onshore als offshore obligatiehouders zal treffen.
Markten prijsden op een zeker moment een worstcasescenario in, waarbij Huarongs offshore-USD-obligaties met grote kortingen werden verhandeld. Terwijl recent commentaar van de toezichthouder positief was, blijft de situatie onzeker en de omvang van mogelijke steun onduidelijk.
Gezien het systematische belang van Huarong, dat 170 miljard Amerikaanse dollar aan schulden met zich meedraagt, kan de afhandeling traag verlopen. ‘Daarom zal deze schok, ongeacht de uitkomst, maanden in beslag kunnen nemen, waardoor de risicoaversie op de Chinese kredietmarkt zal voortduren.’