T. Rowe Price: Optimistische vooruitzichten voor Japan

T. Rowe Price: Optimistische vooruitzichten voor Japan

Asia Japan
Japanse economie.jpg

In de huidige fase van de conjunctuurcyclus lijken de vooruitzichten voor Japanse aandelen gunstig. De cyclische aard van de Japanse aandelenmarkt betekent dat deze in hoge mate afhankelijk is van een verwacht herstel van de wereldwijde vraag.

Hoewel Japanse aandelen in de eerste helft van 2021 solide koerswinst boekten, met een stijging van de TOPIX van 8,52%, zijn de prestaties tot nu toe (per 28 mei 2021) toch teleurstellend en blijven Japanse aandelen achter bij andere belangrijke markten.

Dit is deels toe te schrijven aan de sterke outperformance van Japan in 2020, maar is ook het gevolg van idiosyncratische kwesties, zoals de trage uitrol van het coronavirusvaccin en, meer recentelijk, het opleggen van plaatselijke lockdowns, waaronder Tokio.

Marktrotatie naar waardeaandelen

Het dominante thema in de eerste helft van het jaar was de aanhoudende marktrotatie van groeiaandelen naar waardeaandelen, die eind 2020 begon. Deze trend versnelde vanaf februari met de komst van de coronavirusvaccins. De uitrol van de vaccins, die in Japan vertraging had opgelopen, gaf een impuls aan de hoop op een economische heropleving, wat beleggers ertoe aanzette om tegen lagere prijzen te roteren naar cyclische waardebedrijven.

Intussen zorgde de verwachting dat de enorme hoeveelheden budgettaire en monetaire stimuleringsmaatregelen van overheden wereldwijd onvermijdelijk tot inflatie zouden leiden, ervoor dat beleggers zich haastten om winst te nemen op groeiaandelen ten gunste van waarde- en lagere kwaliteit cyclische aandelen.

Vroegcyclische waardeaandelen zoals banken en auto's en vooral grondstofgerelateerde sectoren hebben in 2021 aanzienlijk beter gepresteerd dan andere sectoren, omdat beleggers geld in deze sectoren hebben gestoken om te proberen te profiteren van de gedaalde aandelenkoersen.

Hoewel de marktrotatie fors is geweest, meent Archibald Ciganer, Regional Portfolio Manager, Japan Equity Strategy bij T. Rowe Price ook dat ze grotendeels is uitgespeeld, aangezien de koersen zijn gestegen tot meer 'genormaliseerde' niveaus.

Langetermijnkansen

Ciganer blijft positief over een aantal structurele groeisectoren die kansen op lange termijn bieden. Veel bedrijven in deze sectoren staan momenteel op hun laagste waarderingen sinds jaren. Het gaat om innovatieve, veerkrachtige bedrijven die een hoog rendement op eigen vermogen hebben weten te handhaven en goed gepositioneerd zijn om hun marktaandeel op lange termijn te vergroten.

De wereldwijde pandemie heeft namelijk structurele groeitrends versneld die in Japan al bestonden, zoals fabrieksautomatisering, e-commerce, digitalisering, e-health, fintech en milieutechnologieën. Tegelijkertijd is ook de concurrentiedynamiek verbeterd, wat betekent dat goed gepositioneerde, veerkrachtige bedrijven er waarschijnlijk nog sterker uit zullen komen.

Budgettaire en monetaire steun blijven accommoderend

In augustus 2020 kondigde de langstzittende premier van Japan, Shinzo Abe, zijn aftreden aan. De plotselinge aankondiging deed de vrees rijzen dat er ook een einde zou komen aan zijn transformatieprogramma van economische hervormingen en hervorming van de regelgeving.

Abe’s kabinetschef en rechterhand, Yoshihide Suga, behaalde echter een verpletterende overwinning bij de leiderschapsverkiezingen van de regerende Liberaal-Democratische Partij, waardoor hij het premierschap op zich nam. Dit zorgde niet alleen voor politieke continuïteit en stabiliteit in Japan, maar verzekerde ook de voortzetting van het structurele hervormingsprogramma.

Sinds zijn aantreden heeft Suga de overheidsuitgaven en de structurele hervormingsinspanningen opgevoerd, en is hij zich blijven concentreren op economische groei als de belangrijkste prioriteit van Japan. Suga heeft ook beloofd de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050 naar nul te terug te brengen, het Japanse energiebeleid om te gooien en innovatie in hernieuwbare energie te stimuleren.

Het Japanse parlement heeft een recordbegroting van 106,61 biljoen JPY (976 miljard USD) voor het begrotingsjaar 2021 goedgekeurd om de gevolgen van de pandemie van het coronavirus en de stijgende kosten voor sociale zekerheid en defensie te helpen opvangen.

De Bank of Japan heeft een evaluatie van haar beleidsinstrumenten gepubliceerd, waaruit blijkt dat zij haar versoepelingsmaatregelen voor een langere periode zal handhaven en haar 'yield curve control'-strategie zal voortzetten, maar met meer flexibiliteit. De gouverneur van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda, heeft herhaald dat de bank vasthoudt aan een ultra-accomoderend monetair beleid.

Wat de economische cijfers betreft, bleek uit de beter dan verwachte bbp-cijfers dat de Japanse economie in het vierde kwartaal van 2020 is gegroeid met 12,7% op jaarbasis, gesteund door een sterke export (vooral naar China), consumptie en kapitaalinvesteringen. Dit is gunstig voor de cyclische Japanse markt, waar de bedrijfswinsten sterk afhankelijk zijn van de gezondheid van de wereldeconomie en de exportvraag.

Om in de gaten te houden in H2 2021

Ondanks de dichtbevolkte steden en een vergrijzende bevolking is Japan erin geslaagd om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en het sterftecijfer relatief laag te houden. Toch is het aantal besmettingen met het coronavirus in Japan de laatste tijd toegenomen, waardoor in bepaalde districten de noodtoestand moest worden afgekondigd.

Hoewel dit een zorgwekkende tegenslag is, is het vermeldenswaardig dat de huidige situatie minder restrictief is dan de lockdowns in Europa en de VS, of zelfs de lockdown van Japan zelf in het voorjaar van 2020.

Momenteel gelden in slechts vier prefecturen (van de 42) avondverboden en uitgaansverboden. Japan heeft eerdere golven van het coronavirus veel beter aangepakt dan het grootste deel van de wereld, maar het zou er goed aan doen deze laatste uitbraak een halt toe te roepen in de aanloop naar de Olympische Spelen in Tokio, die de regering en de autoriteiten graag willen laten doorgaan.

Gezien het succes waarmee Japan de vorige pandemiegolven heeft aangepakt en het feit dat het vaccinatieprogramma in een snel tempo wordt uitgevoerd, verwacht Ciganer dat de huidige uitbraak doeltreffend zal worden aangepakt.

Vooruit kijkend

De weg naar economisch herstel is bezaaid met onzekerheden, afhankelijk van de voortgang van de vaccinatie, de kans op "nieuwe golven" en de effectiviteit van de volksgezondheidsmaatregelen tegen deze uitbraken, zowel in eigen land als wereldwijd.

Ciganer meent dat het verwachte wereldwijde economische herstel zich in 2021 en daarna zal blijven opbouwen en verbreden en dat er langzaam een terugkeer naar een zekere mate van'“normalisatie' zal zijn.

Aangezien Japan een van de meest cyclische en open markten is, die sterk afhankelijk is van de gezondheid van de wereldeconomie, zal het land profiteren van het verwachte wereldwijde herstel. Het snelle economische herstel in China, de belangrijkste handelspartner van Japan, is daarbij een belangrijke ruggensteun.

Nu de volgende fase van de aandelencyclus ingaat, blijft Ciganer van mening dat Japan aantrekkelijke kansen biedt, vooral omdat de markt ondergewaardeerd is, nog steeds bestuurlijke hervormingen en verbeteringen ondergaat en een positieve veranderingsdynamiek vertoont.