CMS: Private equity profiteert meer van de coronacrisis dan strategische kopers
CMS: Private equity profiteert meer van de coronacrisis dan strategische kopers
Private equity-partijen profiteren meer dan strategische kopers van de koopkansen als gevolg van de coronacrisis. Dat stelt maar liefst 71% van de dealmakers in de negende editie van de 'European M&A Outlook' van internationaal advocatenkantoor CMS en Mergermarket. Meer dan de helft (53%) verwacht dat het aantal fusies en overnames de komende twaalf maanden zal toenemen.
Het rapport biedt gedetailleerde inzichten omtrent het transactiesentiment in de Europese M&A-markt. Het weerspiegelt de mening van 330 bedrijven en private equity-partijen in Europa, Amerika en Azië-Pacific over hun verwachtingen voor de Europese fusie- en overnamemarkt in het komende jaar.
Louise Wallace (Hoofd van de CMS Corporate/M&A Praktijkgroep bij CMS): "Private equity-investeerders hebben kortere tijdslijnen om kapitaal in te zetten, dus er wordt verwacht dat ze snel handelen om het toevertrouwde kapitaal in te zetten. Terwijl corporates zich momenteel concentreren op het heropenen van kantoren en locaties naarmate de coronamaatregelen versoepelen, verwachten we op termijn ook meer activiteit van deze strategische kopers, evenals van Europese en Amerikaanse Special Purpose Acquisition Companies (SPACs) die hun kapitaal moeten inzetten."
Hoewel private equity-partijen misschien beter gepositioneerd zijn dan strategische kopers, verwacht meer dan de helft van de respondenten dat de Europese M&A-activiteiten de komende twaalf maanden over de gehele linie zullen toenemen. Dit staat in schril contrast met het onderzoek van vorig jaar, toen 78% van de ondervraagden zich voorbereidde op een afname van M&A.
Roman Tarlavski (Partner en Hoofd van de Corporate/M&A Praktijkgroep bij CMS in Amsterdam): "Wij hebben kunnen zien dat deze verwachtingen niet zijn uitgekomen. De markt is robuust gebleken dankzij grote geldvoorraden, de lage rente, de bereidheid van de banken om geld voor transacties beschikbaar te stellen en de vele mogelijkheden die de crisis in sommige sectoren heeft gecreëerd. De pandemie is weliswaar niet voorbij, maar bij gelijkblijvende omstandigheden zal het doeltreffende vaccinatieprogramma de groei van M&A-activiteiten alleen maar versnellen."
Lage waarderingen en weinig noodverkopen
Hoewel de activaprijzen tijdens de pandemie op peil zijn gebleven en de enorme stimuleringsmaatregelen van de overheid bedrijven hebben behoed voor faillissementen, beschouwt bijna een kwart van de respondenten (24%) ondergewaardeerde bedrijven als de belangrijkste aanjager van fusies en overnames in de komende twaalf maanden aan de koopzijde. Een vergelijkbaar aandeel (22%) ziet distressed M&A, oftewel fusies en overnames uit financiële nood, als de belangrijkste katalysator voor activiteiten aan de verkoopzijde.
Door de pandemie is ook duidelijk geworden hoe winstgevendheid van bedrijven onlosmakelijk verbonden is met de volksgezondheid en sociale en ecologische stabiliteit. Dit heeft ertoe geleid dat dealmakers ook criteria voor ESG (Environmental, Social & Governance) in hun M&A-strategieën hebben ingebouwd. De respondenten van de enquête zien dit slechts als het begin: 72% verwacht dat ESG-toetsing de komende drie jaar strenger zal worden en 65% voorspelt dat due diligence zich in dezelfde periode meer zal richten op ESG-factoren.
Methodologie
In het tweede kwartaal van 2021 ondervroeg Mergermarket senior executives van 240 strategische kopers en 90 private equity-partijen in Europa, Amerika en Azië-Pacific over hun verwachtingen voor de Europese M&A-markt in het komende jaar.
Van de 330 respondenten heeft 70% zijn hoofdkantoor in Europa, terwijl de overige 30% gelijkelijk is verdeeld over de regio's Noord- en Zuid-Amerika en Azië-Pacific. Alle respondenten zijn de afgelopen twee jaar betrokken geweest bij een M&A-transactie en 67% van alle respondenten is van plan het komende jaar een M&A-transactie te ondernemen. Alle antwoorden zijn anoniem en de resultaten worden geaggregeerd weergegeven.