BMO: Sancties maken Rusland steeds meer afhankelijk van China
BMO: Sancties maken Rusland steeds meer afhankelijk van China
De rol van China wordt steeds belangrijker in het conflict rond Oekraïne. Dat stelt Steven Bell, hoofdeconoom van BMO GAM (EMEA) in zijn marktcommentaar ‘War in Ukraine: What does it mean for financial markets?’ Bell verwacht niet dat de oorlog tot een recessie zal leiden in ontwikkelde landen, maar denkt wel dat Europese aandelenmarkten verder kunnen dalen.
“Rusland wordt door het Westen met een ernstige financiële crisis geconfronteerd. De rol van China is nu cruciaal, want de honger naar grondstoffen en energie van het land is onverzadigbaar en van levensbelang voor de Russische export. Rusland heeft bovendien een groot deel van zijn valutareserves overgeheveld naar de Chinese munt en betalingssystemen overgeschakeld op Chinese banken. China zou wel eens de sleutel kunnen zijn tot het vermogen van Rusland om het conflict vol te houden.”
Maar waar Rusland via China wellicht nieuwe afzetmarkten kan vinden voor zijn export, waardoor de impact op de wereldwijde toeleveringsketen wordt beperkt, is het duidelijk dat de Oekraïense productie zal instorten. Grondstofmarkten waar Oekraïne een groot marktaandeel heeft, zoals sommige industriële gassen, meststoffen en verschillende landbouwproducten, zullen met tekorten gaan kampen, stelt Bell.
“Er was op veel belangrijke markten al schaarste in veel producten en de inflatiedruk was ook al hoog. De wereldeconomie heeft zich goed hersteld van de zware omikronwinter. En ik denk dat de groei zal blijven aantrekken, zelfs na enkele neerwaartse bijstellingen. Ik verwacht geen recessie in ontwikkelde markten. Crises als deze uit het verleden – denk aan de invasie van Irak in Koeweit – lieten uiteindelijk zien dat de daling van de markten een koopkans bleek. Voor aandelen uit de VS en misschien uit opkomende markten zie ik dit ook nu wel gebeuren. Over aandelen op het vasteland van Europa ben ik minder optimistisch. Zij hebben ondermaats gepresteerd, maar kunnen nog verder dalen.”
Alles bij elkaar is het nu geen goede tijd voor grote veranderingen in portefeuilles en een meer defensieve houding is het beste. Maar wij blijven voorzichtig pro-risico.