DWS: Stijgende inflatie en mogelijk stagflatie door oorlog in Oekraïne
DWS: Stijgende inflatie en mogelijk stagflatie door oorlog in Oekraïne
Een bloedbad op de beurzen biedt doorgaans koopkansen. Of deze aloude beurswijsheid nu ook opgaat is nog maar de vraag, stelt Stefan Kreuzkamp, hoofd beleggingsstrategie bij DWS. “Een conflict met een supermacht op deze schaal en in de achtertuin van de EU is de afgelopen 50 jaar niet voorgekomen. Alle vergelijkingen met andere internationale conflicten zeggen dan ook niet zoveel”, aldus Kreuzkamp in zijn bijgevoegde CIO View.
Op de langere termijn kunnen we waarschijnlijk niet om een stijging van de inflatie heen, aldus de beleggingsstrateeg, vooral omdat de toeleveringsketens worden geraakt en we te maken krijgen met hogere risicopremies, met name voor grondstoffen. “Wat betreft de economische groei is het langetermijnbeeld minder helder. De problemen met bevoorradingen hebben een negatief effect en de kans is groot dat het consumentenvertrouwen daalt”, aldus Kreuzkamp.
“Mocht Rusland Oekraïne helemaal weten te bezetten dan zal het Westen haar economie zoveel mogelijk isoleren van de wereldhandel. De globalisering, die toch al onder druk stond door de spanningen tussen de VS en China en door de pandemie, zal nog een stap terug doen. Lokale productie is minder efficiënt en bovendien duurder en dat wordt gevoeld in de portemonnee. Stagflatie ligt op de loer”, aldus Kreuzkamp.
“Bepaalde sectoren profiteren van de oorlog. Er wordt en zal meer worden uitgegeven door overheden aan infrastructuur, militair materieel en cybersecurity. Zo kondigde Duitsland al aan dat er 100 miljard euro extra naar defensie gaat en dat er twee nieuwe LNG-terminals gebouwd worden.”