State Street SPDR ETF's: Vier defensieve strategieën om de portefeuille te beschermen
State Street SPDR ETF's: Vier defensieve strategieën om de portefeuille te beschermen
Europa staat onder grote spanning door de onvoorspelbare situatie die is ontstaan na de onverwachte invasie van Rusland in Oekraïne. De situatie in Oekraïne verandert dagelijks en daarmee is ook het langetermijneffect op handelsstromen en inflatie onduidelijker. Beleggers zullen hierop moeten anticiperen om hun portefeuilles te beschermen en zich voor te kunnen bereiden op verschillende scenario’s.
Zij zullen bij onverwachte ontwikkelingen de volgende zaken in overweging moeten nemen:
- Verandert het nieuws de risicobereidheid van beleggers radicaal?
- Beïnvloedt het nieuws de groeivooruitzichten?
- Zijn er inflatoire gevolgen?
- Is er een liquiditeitseffect?
Op dit moment is het duidelijk dat de markt meer risico-avers wordt naarmate het sombere vooruitzicht van een slepend conflict toeneemt. De groeivooruitzichten en inflatoire gevolgen zijn nu al evident, omdat de aanbodketen is versmald, toeleveringsketens zijn verstoord en de energieprijzen stijgen. Het liquiditeitseffect is tot dusver gering, hoewel de iets toegenomen LIBOR-SOFR-spreads in de VS wel wijzen op enige spanningen op de geldmarkten zijn de markten in het algemeen goed blijven functioneren.
Deze factoren beïnvloeden stuk voor stuk de besluitvorming van centrale banken. Recentelijk hebben we gezien dat de Federal Reserve suggereert de rente te zullen verhogen, hoewel er minder consensus lijkt te bestaan over de vraag hoe agressief zij de balans moet afbouwen. De ECB is veel voorzichtiger. Als liquiditeit wordt gezien als een mogelijk punt van stress op de markten, dan is het waarschijnlijk dat de afbouw van de balans zal worden uitgesteld. In deze omgeving identificeren wij een viertal defensieve strategieën.
1. Fixed Income: Overweeg blootstelling aan China en korte looptijden
Het lijkt erop dat de eerste schokgolf is weggeëbd, maar beleggers zullen waarschijnlijk op hun hoede blijven voor risicovolle activa gezien de onzekerheid. Voorzichtigheid ten aanzien van krediet in het algemeen en high yield in het bijzonder is daarom gewenst. Daarnaast kunnen breed gespreide posities in schuldpapier van opkomende markten in lokale valuta het moeilijk krijgen, niet alleen omdat ze Oost-Europa omvatten, maar ook omdat de dollar in een dergelijke omgeving gewoonlijk aantrekt. Meer gerichte posities, zoals Chinese staatsobligaties, hebben echter goed standgehouden. Strategieën met een korte looptijd blijven daarnaast het meest defensief. Er is nog steeds een hoge mate van verkrapping door de centrale banken in de geldmarkten ingeprijsd, waarmee een zekere buffer is gecreëerd. Als de oorlog aanhoudt, is het waarschijnlijk dat de centrale banken de rente meer op basis van data zullen verhogen. De bovenkant van de curve loopt ook minder risico door een plotselinge opleving van de risicobereidheid en de effecten van hogere inflatiedruk.
2. Aandelen: Zoek naar markten met minder blootstelling aan het conflict
Amerikaanse en Japanse aandelen zouden een zekere mate van bescherming kunnen bieden omdat zij minder dicht bij het epicentrum van het conflict liggen. Bovendien zijn de VS en Japan minder afhankelijk van Russische grondstoffen.
Binnen de VS zijn wij van mening dat de S&P MidCap 400 het best gepositioneerd is in het huidige klimaat, omdat zij meer georiënteerd zijn op de interne markt en dus minder zijn blootgesteld aan de gevolgen van het conflict dan de S&P 500. Bovendien bieden de waarderingen van middelgrote bedrijven een buffer: ze worden verhandeld tegen een P/E op 12 maanden van 14,6x, terwijl de S&P 500 wordt verhandeld tegen een P/E van 18,8x (Bloomberg Finance L.P. bij het sluiten van de markt op 24 februari 2022).
Japan heeft eveneens een minder directe blootstelling aan het conflict en de multiples voor MSCI Japan zijn met een P/E op 12,3x op 12 maanden aanzienlijk lager. Lagere waarderingen kunnen in beide gevallen een belangrijke factor zijn, aangezien posities met hoge koers-winst verhoudingen niet alleen worden uitgedaagd door de verwachte beleidsverkrapping, maar ook door het verslechterende sentiment. De Japanse Yen en Amerikaanse dollar zouden om dezelfde reden kunnen fungeren als favoriete safe-havenvaluta's.
3. Sectoren: Energie staat in de spotlight terwijl gezondheidszorg bescherming biedt
Wij hebben de afgelopen week een consistente instroom in energie-ETF's gezien, wat geen verrassing is gezien de intense focus op de impact op olie- en gasprijzen van het conflict. De nieuwe hoogste prijs voor ruwe olie in zeven jaar bevat een risicopremie, maar deze zou gezien de aanzienlijke disbalans tussen vraag en aanbod gerechtvaardigd kunnen zijn.
Het ziet ernaar uit dat deze disbalans nog zal toenemen, nu de post-pandemische activiteit weer aantrekt en tegelijk de aanvoer vanuit Rusland mogelijk wordt verstoord. $100 per vat voor Brent ruwe olie kan de nieuwe bodem worden. De prijzen van energieaandelen lopen al maanden achter op de olieprijs en de kloof is vorige week groter geworden. Ook de gasprijzen stijgen door de dominante positie van Rusland in de Europese gasvoorziening en het stopzetten van Nord Stream 2. Ondanks de sterke prestaties gedurende meer dan een jaar, ligt de waardering van de energiesector nog steeds onder zijn langetermijngemiddelde.
Gezondheidszorg is een veilige haven, vanwege de niet-discretionaire aard van de vraag naar zijn producten en diensten. De sector is grotendeels genegeerd ondanks de essentiële rol tijdens de COVID-pandemie en heeft relatief aantrekkelijke waarderingen (zowel op historische als relatieve basis). Het huidige cijferseizoen wordt gekenmerkt door een meerderheid van positieve resultaten en een lichte stijging in de waarderingen.
Uit gegevens van State Street Global Markets blijkt dat institutionele beleggers na energie nu ook in gezondheidszorg stappen. Desondanks is gezondheidszorg gemiddeld nog sterk ondervertegenwoordigd in portefeuilles.
4. Dividend Stabiliteit: op zoek naar evenwicht in opkomende markten
Het zoeken naar stabiel dividend op aandelen uit opkomende markten kan een zekere bescherming bieden tegen de geopolitieke instabiliteit. Vóór het escalerende conflict in Oost-Europa hielden de wereldwijde aandelenmarkten al rekening met de impact die een overgang naar ander rentebeleid zou hebben op groeiaandelen en opportunistische waarderingen. De geopolitieke onrust en het minder positieve klimaat voor groeiaandelen maakt het interessant voor beleggers om de blootstelling aan aandelen uit opkomende markten defensiever in te richten.