Bain & Company: Private Equity bereikte nieuwe recordhoogten in 2021
Bain & Company: Private Equity bereikte nieuwe recordhoogten in 2021
Belangrijke aandachtspunten voor het komende jaar zijn onder meer een verschuiving naar public-to-private deals, de uitdaging van de inflatie, de voortdurende ontwikkeling van technologie en de toenemende druk op ESG.
Private equity heeft in 2021 een opmerkelijke nieuwe standaard voor zichzelf gezet. De totale waarde van buyoutdeals bereikte een record van $ 1,1 biljoen, een verdubbeling van het totaal van $ 577 miljard voor 2020 en een verplettering van het vorige record van $ 804 miljard dat in 2006 werd gevestigd tijdens de onstuimige aanloop naar de wereldwijde financiële crisis. Niet het aantal, maar de omvang van de deals lag aan de basis van deze toename. Het aantal deals van meer dan $1 miljard is in 2021 ruwweg verdubbeld, waarbij de gemiddelde dealomvang $1,1 miljard bedroeg en met 57% toenam om voor het eerst de grens van $1 miljard te doorbreken.
Een van de redenen voor de sterke stijging van de transactiewaarde vorig jaar is het enorme volume aan kapitaal in de markt. Na 10 jaar van gestage groei heeft de dry powder in 2021 opnieuw een record gevestigd, met een stijging tot 3,4 biljoen dollar wereldwijd, waarvan ongeveer 1 biljoen dollar in buyoutfondsen zit.
De mogelijkheid om grote hoeveelheden kapitaal aan het werk te zetten, leidde tot een plotse en sterke toename van public-to-private (P2P) transacties, vooral in Noord-Amerika en de regio Azië-Pacific. Deze take-private transacties hebben wereldwijd 469 miljard dollar aan kapitaal aangesproken, een stijging van 57% in één jaar, en waren grotendeels verantwoordelijk voor het recordbedrag dat in 2021 werd bereikt.
De laatste keer dat de markt een dergelijke stijging van P2P-transacties te zien gaf, was in de aanloop naar de wereldwijde financiële crisis in 2006-2007. Het belangrijkste verschil tussen de P2P-transacties van vandaag is hun kleinere omvang. De P2P-transacties van vandaag worden vaak gesloten door één of twee kopers met een grondige expertise in de sector, in tegenstelling tot de consortia van kopers die nodig waren voor de grote transacties die we in 2006-2007 zagen.
Door de snelle inzet van grote hoeveelheden kapitaal in de afgelopen drie jaar hebben buyoutbedrijven hun aandeel in fusies en overnames wereldwijd zien stijgen tot 19%, het hoogste niveau sinds 2006. Dit heeft echter een prijs: de gemiddelde multiples van buyouts stegen in 2021 tot 12,3x in Noord-Amerika en 11,9x in Europa.
Het hogere prijsniveau in de hele sector kan ook een weerspiegeling zijn van het feit dat meer investeerders inzetten op specialisatie, vooral op door technologie gestimuleerde groei. Bij een op de drie buyouts is nu een technologiebedrijf betrokken. De aanhoudende groei in sectoren zoals fintech, gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening - waar outperformance in toenemende mate een functie is van technologische expertise - betekent dat technologie nu een belangrijke investeringsgrondslag is in meer dan de helft van alle deals.
Naast investeringen stegen ook de exits naar nieuwe records, waarbij elk exit-kanaal ongeveer even populair was. In totaal hebben buyoutfondsen wereldwijd voor $ 957 miljard aan activa van de hand gedaan, wat meer dan een verdubbeling is van het sterke totaal voor 2020 en 131% meer is dan het gemiddelde over vijf jaar. Vooral de SPAC-transacties (Special Purpose Acquisition Companies) vielen op, met een stijging van 325% ten opzichte van het jaar ervoor en een bedrag van 158 miljard dollar.
Dit zijn enkele van de bevindingen uit het 13e jaarlijkse Global Private Equity Report van Bain & Company, dat vandaag is gepubliceerd. Bain & Company is 's werelds belangrijkste adviesbureau voor
private equity-investeerders.
"Gezien de hoge prijzen die in 2021 zijn betaald, zal de druk op sponsors van deals om dit jaar resultaten te boeken onvermijdelijk toenemen," aldus Hugh MacArthur, wereldwijd hoofd van de Private Equity-praktijk van Bain & Company. "De kans op succes is het grootst voor bedrijven met een lange staat van dienst in een sector. Om in deze tijd vol spanningen rendementen te behalen, is het van cruciaal belang dat dealmakers de micro-economie van de sector, de beschikbare hefbomen voor waardecreatie en de risico's die ze lopen, ten volle begrijpen."
Private equity bleef in 2021 resultaten opleveren voor beleggers. Buyoutfondsen hebben gemiddeld een sterkere gepoolde netto IRR gegenereerd dan de aandelenmarkten, en bieden een bredere blootstelling, minder volatiliteit en rendementen die beter zijn op lange termijn. 95% van de LP's die in het vierde kwartaal van 2021 door Preqin werden geënquêteerd, zei dat de prestaties van hun PE-portefeuille in het afgelopen jaar aan hun verwachtingen voldeden of deze overtroffen, hoewel sommigen voor het komende jaar een enige afkoeling voorspellen.
Het aantrekken van kapitaal vervolledigde de lijst van recordcijfers van vorig jaar. Wereldwijd werd voor het volledige private capital-spectrum 1,2 biljoen dollar aangetrokken, het hoogste niveau ooit. Buyoutfondsen haalden in 2021 $387 miljard op, hun op één na beste jaar ooit. Het enthousiasme van investeerders voor private equity lijkt niet af te nemen. Bijna 90% van de in 2021 door Preqin ondervraagde LP's zei dat ze verwachten hun PE-allocaties dit jaar te verhogen of te handhaven, en 95% zei dat ze dat op de langere termijn zullen doen.
"Hoewel het conflict in Oekraïne één aspect van onzekerheid rond het mondiale macrobeeld wegneemt, voegt het vele nieuwe toe," zei MacArthur. "De gevolgen van het Oekraïne-conflict zullen tot op grote schaal voelbaar zijn. De meest voor de hand liggende gevolgen zullen merkbaar zijn in de olie- en gasvoorziening, die nu zowel politieke als fysieke risico's loopt. Te midden van de crisis zal het voor investeerders een uitdaging zijn om een meest waarschijnlijk scenario uit te werken. In plaats daarvan zullen private equity investeerders en hun portefeuillebedrijven rekening moeten houden met een breder dan normaal scala aan scenario's en de gebeurtenissen nauwlettend in het oog moeten houden."
Het Global Private Equity Report van dit jaar verkent de belangrijkste thema's die in 2022 in de gaten moeten worden gehouden, waaronder druk op ESG-indicatoren, een verschuiving naar het sluiten van deals in Azië en de groeiende invloed van inflatie.
Het dichten van de ESG-meetkloof
Naarmate meer en meer LP's en GP; s op zoek gaan naar manieren om zinvolle ESG-strategieën te implementeren, stuiten ze onvermijdelijk op een meetkloof die het moeilijk maakt om succes te beoordelen. Een gebrek aan specifieke standaarden voor data en best practices met betrekking tot ESG belemmert investeerders in hun streven naar consistente evaluatie van ESG-prestaties in hun PE-portefeuilles. Deze uitdagingen komen naar voren in een onderzoek onder LP's dat Bain en de
Institutional Limited Partners Association (ILPA) samen hebben uitgevoerd. Ongeveer 70% van de LP's heeft ESG in hun investeringsbeleid opgenomen. Daarvan heeft ongeveer 85% een specifiek ESG-beleid met betrekking tot private-equityallocaties, en dat beleid is van invloed op ongeveer 76% van hun beheerde participaties. Maar liefst 93% zegt van een belegging te zullen afzien als die een ESG-risico inhoudt.
Het benutten van de volgende groeitrend in software
Private equity investeerders sloten in 2021 voor 284 miljard dollar aan tech deals, waarvan 90% op het gebied van software. De interesse van investeerders in B2B-software en -technologie neemt alleen maar toe, aangezien de rendementen van deze investeringen voor zichzelf spreken. Hoewel snelgroeiende technologiebedrijven doorgaans met een hoger risico worden geassocieerd, zijn de volwassen of volwassen wordende bedrijven in zakelijke software waar private equity zich op heeft gericht in feite minder risicovol en volatiel gebleken dan andere investeringen. Software heeft het beter gedaan dan andere private equity-investeringen, waarbij ongeveer 60% van de deals een rendement van 2,5 keer of meer opleverden, en met minder afwaarderingen dan andere sectoren.
De inflatie-uitdaging voor private equity
Een nieuwe factor stak in 2021 de kop op: inflatie, die in de VS en op andere markten steeg tot een peil dat in 40 jaar niet was vertoond. Maar hoe tijdelijk deze inflatieperiode ook moge zijn, de reactie van de Federal Reserve en andere centrale bankiers zal de huidige en toekomstige dealmaking bepalen. Eén ding is zeker: Er worden nu inflatie-playbooks ontwikkeld in het GP- en LP-landschap, terwijl beleggers zich inspannen om marges en toekomstige rendementen te beschermen.
Het rapport onderzoekt ook de impact van het stijgende volume in groeiaandelen onder beheer, het toenemende belang van sectorspecialisatie en best practices in technologische due diligence.