Ebury: 'Hawkish' ECB kan euro niet redden, markten in greep van Russische invasie
Ebury: 'Hawkish' ECB kan euro niet redden, markten in greep van Russische invasie
Door Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer, Ebury
De boodschap van de ECB was vorige week overduidelijk 'hawkish', maar dat hielp niet: de euro gleed naar nieuwe diepterecords door de toenemende bezorgdheid over stagflatie en nog ergere dingen. Er was een behoorlijke rebound van Oost-Europese valuta, onder aanvoering van de zloty, en commodityvaluta van landen die ver van de oorlog liggen, bleven rallyen.
Er was een behoorlijke rebound van Oost-Europese valuta, onder aanvoering van de zloty, en commodityvaluta van landen die ver van de oorlog liggen, bleven rallyen. Eén van die valuta was de Braziliaanse real, die al een tijd lang onze favoriet is.
Het economische nieuws zal ook deze week naar de achtergrond worden gedrongen door het nieuws over de oorlog en de reactie van de grote centrale banken op de nieuwe aanbodschok. Deze week is de Fed aan de beurt. De markt verwacht een renteverhoging van 25 basispunten, en dat lijkt ons juist. We denken bovendien dat de boodschap onmiskenbaar ‘hawkish’ zal zijn, want de Fed loopt ernstig achter op de curve. Dit geldt ook voor de Bank of England, die de dag daarna bijeenkomt.
Belangrijke valuta in detail
EUR
De ECB lijkt nu eindelijk zijn geloofwaardigheid met betrekking tot de inflatie te willen herstellen, maar de markten blijven vooralsnog gericht op de oorlog, die een bedreiging is voor de Europese economie. De euro lijkt niet boven het niveau van 1,10 ten opzichte van de dollar uit te kunnen komen. Momenteel is het koersverloop van alle Europese valuta moeizaam, maar als er belangrijk positief nieuws over de oorlog komt, is een rebound van de oververkochte gemeenschappelijke munt volgens ons mogelijk. Aanstaande donderdag zullen de openbare optredens van diverse ECB-vertegenwoordigers hopelijk meer duidelijkheid geven over de vraag welk tijdpad de ECB voor renteverhogingen in gedachten heeft.
GBP
De maandelijkse bbp-cijfers uit het VK waren heel goed, wat bevestigt dat de economie vóór de schok van de oorlog heel sterk was. Het Britse pond wist hier echter niet van te profiteren: de munt eindigde de week onderaan de G10-ranglijst. We zijn een beetje verbaasd over deze beweging omlaag. Het pond is waarschijnlijk oververkocht en wij zien ruimte voor een rebound. De bijeenkomst van de Bank of England van aanstaande donderdag zou de munt een zetje in die richting moeten geven. Gezien de nieuwe aanbodschokken verwachten we dat het MPC de rentes opnieuw verhoogt en dat men in de mededelingen, net als de Fed en de ECB, meer nadruk legt op het temperen van de stijgende inflatie.
USD
In februari is de inflatie in de VS gestegen naar bijna 8% – opnieuw het hoogste cijfer in decennia –, maar voor het eerst sinds enige tijd overtrof dit de marktverwachtingen niet. Wel steeg ook de kerninflatie scherp. Deze week staat er niet veel op de macro-economische agenda, afgezien van de cruciale bijeenkomst van de Fed natuurlijk. We verwachten dat de communicatie ‘hawkish’ wordt. Dat zou in principe goed moeten zijn voor de dollar, maar deze correlatie lijkt sinds de invasie zwakker te zijn geworden, aangezien bij de euro vorige week géén rally ontstond.