BMO: Momentum voor Europese aandelen ondanks oorlog en inflatie
BMO: Momentum voor Europese aandelen ondanks oorlog en inflatie
Morgenochtend zouden we wel eens wakker kunnen worden met het nieuws dat Rusland praktisch failliet is, zegt Steven Bell, hoofdeconoom van vermogensbeheerder BMO GAM (EMEA). Ook is het de dag waarop de Bank of England en de Fed, de Amerikaanse centrale bank, nieuwe renteverhogingen aankondigen.
Beide centrale banken hebben het opkopen van obligaties gestaakt en staan om het punt om met de verkoop ervan te beginnen, en ook de ECB bouwt sneller af. Bell: “Naarmate economen hun prognoses voor de economische groei naar beneden bijstellen, beginnen analisten hun winstprognoses bij te stellen. De bedrijfsbalansen staan sterk; we zullen sporadisch met wanbetalingen te maken krijgen. Bijvoorbeeld door energie slurpende bedrijven met een hoge schuldenlast. Ik blijf dus bij mijn mening dat dit wel eens een goed instapmoment voor risicovolle beleggingen is.”
Volgens Bell stijgen de lonen in het Verenigd Koninkrijk en Europa zeer snel, maar stijgen de prijzen nog veel sneller. “De groei van het BBP kan in de tweede helft van het jaar wel eens negatief worden. Nu centrale banken door de hoge inflatie worden gedwongen tot een verkrapping van het beleid, is het nu aan overheden om de economie te ondersteunen. In Europa is er veel gediscussieerd, maar dat heeft nauwelijks tot actie geleid. Ook minister van financiën van het VK Rishi Sunak, staat volgende week voor enkele zeer zware beslissingen.”
Bell verwacht moeilijke tijden voor Europa, maar volgens hem zijn de vooruitzichten voor de VS rooskleuriger. “De reële lonen hebben minder te lijden, de energieprijzen zijn lager en er is vooruitgang geboekt op begrotingsgebied. En het beste nieuws is dat de algemene inflatie in de VS zijn hoogtepunt bijna heeft bereikt. Uiteraard is die nog te hoog, en zal de inflatie niet snel dalen tot de 2%-doelstelling, maar de niet-aflatende stijging is binnenkort voorbij.”
Wat de oorlog in Oekraïne betreft, hoopt Bell dat de gesprekken tussen beide partijen snel tot een staakt-het-vuren leidt. “Dat zou goed nieuws zijn, maar dan zijn we nog altijd ver verwijderd van onze afhankelijkheid van Russisch gas of van duurzame vrede en veiligheid in Oekraïne.”
Volgens Bell zal de wereldeconomie zich ook weer aan deze omstandigheden aanpassen, hoe gruwelijk de actualiteit ook is. “Dit gaat wellicht gepaard met hogere obligatierendementen, een periode van zwakkere groei en marktvolatiliteit. Op de langere termijn blijven aandelen de favoriete beleggingscategorie. We zijn er nog niet helemaal, maar het uitgelezen instapmoment is dichtbij.”