State Street: Daling wereldwijd beleggersvertrouwen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne
State Street: Daling wereldwijd beleggersvertrouwen als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne
State Street Global Markets heeft de resultaten bekendgemaakt van de State Street Investor Confidence Index® (ICI) voor maart 2022. De index van het wereldwijde beleggersvertrouwen daalde tot 99,7, 4,2 punten lager dan de herziene waarde van 103,9 in februari. De daling werd aangevoerd door een val van de Europese ICI met 10,9 punten tot 82,9. De Aziatische ICI daalde met 8,2 punt tot 88,7. De Noord-Amerikaanse ICI daalde relatief licht met 3,3 punten naar 103,1.
Mark van Weezenbeek, Country Head for the Netherlands bij State Street, stelt:
“Net als in de rest van Europa, worstelen Nederlandse beleggers met de onvoorspelbare economische gevolgen van de Russische invasie van Oekraïne, waardoor ze terughoudend zijn. Als exportland is Nederland, sterker dan andere Europese landen, verbonden met de Oost-Europese economieën die door hun afhankelijkheid van Russisch gas harder geraakt worden door de huidige energiecrisis.
Maar niet alleen grote energieverbruikers en bedrijven met een directe blootstelling aan Rusland of Oekraïne merken de gevolgen, Nederlandse consumenten zijn door de hoge inflatie ook somberder over hun financiële situatie. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek daalde de Nederlandse koopbereidheid in maart daardoor naar het laagste niveau in 8,5 jaar.
De oorlog in Oekraïne wordt in heel Europa gevoeld en deze grote onzekerheid wordt weerspiegelt in de relatief sterkere daling van 10,9 punten in de Europese Investor Confidence Index ten opzichte van lichtere dalingen in Azië en Noord-Amerika."
"Het beleggerssentiment bleef volatiel, met een daling in maart die een deel van de winst van de vorige maand tenietdeed en het wereldwijde sentiment richting de mediaan van 12 maanden deed bewegen,” aldus Marvin Loh, Senior Macro Strategist at State Street Global Markets.
“De verhevigde gevechten in Oekraïne, de stijgende grondstoffeninflatie en de aanhoudende havikachtige retoriek van centrale bankiers zorgden ervoor dat het enthousiasme van beleggers afnam. Zoals verwacht daalde Europa het sterkst door de nabijheid van het conflict en de onzekerheid over de levering van energie uit Rusland. De daling in Noord-Amerika was in vergelijking daarmee enigszins gematigd, terwijl de Aziatische cijfers negatief werden beïnvloed door de recente stijging van het aantal COVID-gevallen. Idiosyncratische factoren zullen de regionale resultaten waarschijnlijk blijven beïnvloeden totdat meer duidelijkheid bestaat over de oorlog en het effect ervan op de inflatie.”