Invesco: Dit betekent winst Le Pen voor beleggers
Invesco: Dit betekent winst Le Pen voor beleggers
Hoewel de verwachting is dat Emmanuel Macron op 24 april opnieuw de Franse presidentsverkiezingen wint, wordt de strijd een stuk zwaarder dan vijf jaar geleden. Paul Jackson en Andras Vig van vermogensbeheerder Invesco bekijken het andere scenario, waarin Macrons tegenstander Marine Le Pen van het extreem-rechtse Rassemblement National als winnaar uit de bus komt. Wat zou dat betekenen voor Frankrijk en de economie?
“We verwachten dat Marine Le Pen een ruimer budgettair beleid zal voeren. Daarnaast staat ze natuurlijk minder open voor immigratie - ze is ronduit vijandig tegenover moslims. Ook wil ze Frankrijk meer isoleren, uit de NAVO stappen en misschien zelfs de EU verlaten. Hoewel Le Pen zelf het woord Frexit niet in de mond neemt, wijzen alle signalen wel die kant op. En als de rol van Frankrijk binnen de EU inderdaad minder wordt of zelf verdwijnt, is dat slecht nieuws voor Europese beleggingen.”
“Le Pen heeft ook de ambitie om haar spierballen laten zien op het wereldtoneel, en dat zorgt voor een extra laag van onzekerheid in het toch al weinig stabiele geopolitieke landschap. De verwachting is dat Le Pen zich vijandig zal opstellen tegenover de VS, zeker na haar recente uitspraken waarin ze het opneemt voor Russisch president Poetin.”
“Le Pen belooft dus een hoop extra overheidsuitgaven én een verlaging van de belastingen. Dat moet wel uitdraaien op enorme begrotingstekorten – al beweert ze zelf het tegenovergestelde. Er is gerede twijfel of de financiële markten dit wel zullen accepteren, zeker nu de rest van de wereld juist bezig is de begrotingen weer recht te trekken. De spread op Franse 10-jaars staatsobligaties ten opzichte van Duitsland is de laatste maand bijvoorbeeld al met 10 basispunten toegenomen en we verwachten dat die trend door zal zetten als Le Pen aan de macht komt.”
“Toch valt de invloed op de Franse aandelenmarkt uiteindelijk mee, omdat die uiteraard niet volledig afhangt van de politieke voorkeur van de president. Zelfs als Le Pen enthousiast haar beloften begint uit te voeren, dwingen negatieve reacties van de financiële markten haar uiteindelijk tot een meer orthodoxe aanpak.”