Schroders: De vier grootste risico’s van beleggen in private equity

Schroders: De vier grootste risico’s van beleggen in private equity

Private Equity
Algemeen aandacht omhoog alert

De private-equitysector wordt op verschillende fronten geconfronteerd met risico's. Maar uit die tegenspoed kunnen kansen ontstaan, althans op sommige gebieden. Waar liggen die kansen en risico’s? Dr. Nils Rode, CIO bij Schroders Capital en Duncan Lamont, Head Strategic Research bij Schroders, zet een en ander op een rij.

De jaren 2020 en 2021 waren grotendeels recordjaren voor private equity. Het was niet alleen private equity dat profiteerde. Het coronatijdperk wordt wel omschreven als een hausse voor alles. Maar in de uitbundige markten, goedkope leenkosten, het ruime budgettaire en monetaire beleid, de bloeiende IPO-markt en een onverzadigbare vraag van investeerders, is de klad gekomen. De inflatie loopt in veel ontwikkelde economieën op naar dubbele cijfers, niveaus die al tientallen jaren niet meer zijn voorgekomen. De rente stijgt en het is stil rondom beursintroducties. Vooral groei- en technologieaandelen hebben het zwaar te verduren.
 
Waar liggen de risico’s voor private equity?
 
1e risico - kans op een recessie neemt toe
Centrale banken proberen een "zachte landing" te bewerkstelligen door de rente voldoende te verhogen om de inflatie te bestrijden, maar niet zo sterk dat ze een recessie veroorzaken. Dit wordt nog een hele uitdaging. Niet in de laatste plaats omdat de inflatie deels wordt aangewakkerd door schokken in de grondstofprijzen als gevolg van de oorlog in Oekraïne, waar men niets aan kan doen. 
 
Maar recessies kunnen voor private equity beter uitpakken dan je zou verwachten. Door spreiding van de investeringen kunnen fondsen in recessiejaren activa goedkoop aankopen. En dan later in de herstelfase, wanneer de waarderingen stijgen, stappen zij met winst eruit. Het gemiddelde rendement van private equity-fondsen die geld aantrokken tijdens recessies, bedraagt meer dan 14% per jaar.
 
2e risico: stagflatie
Erger nog dan een gewone recessie is stagflatie - een zwakke groei die gepaard gaat met een hoge inflatie. Voor aandelenmarkten is dit de slechtst mogelijke omgeving voor rendementen. Maar niet alle sectoren worden even hard getroffen. In het verleden heeft de IT-sector het meest geleden, gevolgd door de communicatiediensten en de industrie. Daarentegen pakte het veel beter uit om te beleggen in niet-duurzame consumptiegoederen en bedrijven uit de gezondheidszorg. Technologie is een belangrijke sector voor private equity. Als stagflatie een probleem wordt, kan het voor veel strategieën moeilijk worden. Maar beleggers met blootstelling aan strategieën die gericht zijn op consumenten en gezondheidszorg kunnen positief verrast worden.
 
3e risico: de IPO-markt gaat op slot
In het eerste kwartaal van 2022 werd er voor 10 mrd. dollar opgehaald bij beursintroducties. Dat lag 92% lager dan dezelfde periode vorig jaar. In het tweede kwartaal is deze markt nog verder ingestort, tot bijna niets. Een schamele 3 miljard dollar is opgehaald tot nu toe. 2022 wordt het slechtste jaar voor beursintroducties sinds lange tijd.
 
De IPO-markt is een belangrijke uitstapmogelijkheid voor durfkapitalisten, dus dit vormt een probleem. De toegenomen risicoaversie zal waarschijnlijk ook een invloed hebben op de bereidheid van veel bedrijven om fusies en overnames aan te gaan. Maar het sluiten van deze exitmogelijkheden zal ook kansen creëren voor constructies via ‘general partners’ en ‘limited partners’.
 
4e risico: excessen bij het aantrekken van kapitaal zullen de kop opsteken
Hoewel alle private equity de afgelopen jaren steeds meer belangstelling van beleggers kregen, zijn sommige delen van de private-equitysector enorm gegroeid. Buitensporige hoeveelheden kapitaal leiden tot meer concurrentie bij deals, hogere prijzen en uiteindelijk slechtere rendementen. Een goed voorbeeld is het venture-groeisegment. De Schroders Capital Fund Raising Indicator signaleert al jaren de excessieve fondsenwerving in dit segment. En al dat geld moest ergens een bestemming vinden. Zoals voor alle activa geldt, waarvan de waarderingen de laatste jaren door gemakkelijke liquiditeit zijn opgepompt, ziet de toekomst er voor veel van deze bedrijven nu een stuk grimmiger uit. De private-equityfondsen die erin geïnvesteerd hebben zullen waarschijnlijk door een moeilijker periode gaan.
 
Kansen in moeilijker tijden
Private equity is niet immuun voor de krachten die op dit moment alle financiële activa teisteren. Maar terwijl sommige delen van de sector waarschijnlijk moeilijkere tijden zullen doormaken, zullen andere waarschijnlijk veerkrachtiger zijn, met zelfs kansen om te profiteren.