eToro: Olieaandelen als hedge tegen een structureel hogere olieprijs
eToro: Olieaandelen als hedge tegen een structureel hogere olieprijs
Geschreven door eToro’s Marktanalist Jean-Paul van Oudheusden
Op de beurs blijken energieaandelen bestand tegen dalende olieprijzen. De huidige energieprijzen zijn vier keer zo hoog als de gemiddelde productiekosten van de Big Oil bedrijven, zoals Shell, BP en TotalEnergies. De waarderingen van hun aandelen, gemeten in koers/winstverhoudingen, zijn daardoor nog steeds relatief laag. De Big Oil aandelen zijn een aantrekkelijke belegging als afdekking van het risico op een structureel hogere olieprijs.
Wat ons betreft onderschatten beleggers de kans daarop. Veel aandacht gaat uit naar het recessierisico, veel minder aandacht naar de grote potentiële schokken aan de aanbodkant.
Schokken aan de aanbodkant
Wij zien minimaal drie factoren die de olieprijzen langer hoog kunnen houden.
- De VS naderen het einde van de verkoop van de Amerikaanse strategische oliereserve (SPR). Van de aangekondigde 180 miljoen vaten zijn er nu 165 miljoen verkocht. Aan het einde bevindt de SPR zich op het dieptepunt van de afgelopen 38 jaar. De focus zal daarom verschuiven naar de wederopbouw van de reserve.
- Er wordt nog steeds maar beperkt geboord naar nieuwe olie. De wereldwijde boringen bevinden zich 50% onder vorige hoogtepunten.
- Aan het einde van het jaar wordt het olie-embargo van Europa tegen Rusland van kracht. De noodzakelijke Europese toevoer van 1,5 miljoen vaten per dag zal van elders moeten komen.
Tenzij de vraag naar olie hard afneemt blijven de prijzen hoog. Mogelijk komt er meer olie op de markt als gevolg van een nieuwe nucleaire deal met Iran, maar dat is een factor met veel onzekerheid.
Olieaandelen dalen minder hard dan de olieprijs
De koers van olieaandelen, benaderd door de koers van de XLE Oil ETF, is gedaald met 13% ten opzichte van de recente piek, terwijl de prijs voor een vat Brent-olie in dezelfde periode is gedaald met 31% (zie grafiek). Wij zien drie belangrijke redenen voor de veerkracht van de energiesector op de beurs:
- Stijgende winstprognoses van analisten. Voor de energiesector wordt nu dit jaar 150% winstgroei verwacht, tegenover 8% voor de bredere S&P 500 Index. Ook het gemiddelde dividendrendement van 3% maakt de sector aantrekkelijk.
- De huidige olieprijzen zijn een veelvoud van $20 per vat, een bedrag dat wordt gezien als de gemiddelde productiekosten. Producenten raken gewend aan ‘minder verkopen tegen een hogere prijs’ en zien $90 per vat als een ‘duurzaam’ niveau voor hun bedrijfsmodel.
- Door de hoge olieprijzen zijn olieaandelen relatief gezien niet duur. Met een koers/winstverhouding van 9x is de energiesector een van de goedkoopste op de Amerikaanse beurs, samen met onder andere de banken en telecommaatschappijen.
Koersontwikkeling van de olieprijs versus een energie ETF