Principal AM: Een argument voor wereldwijde diversificatie
Principal AM: Een argument voor wereldwijde diversificatie
Door Seema Shah, Chief Global Strategist bij Principal Asset Management
Na een tumultueus 2022 voor wereldwijde aandelenmarkten laten veel regio's nu aantrekkelijkere waarderingen zien. De VS en India zijn echter de opmerkelijke uitzonderingen en benadrukken het belang van wereldwijde portefeuillediversificatie in het komende jaar.
Begin 2022 waren de wereldwijde aandelenwaarderingen aanzienlijk opgerekt. Na een extreem uitdagend jaar waarin sommige indices met 20% daalden, zijn de aandelenwaarderingen aantrekkelijker geworden, waarbij sommige wereldwijde markten zelfs als “goedkoop” worden aangemerkt.
Duitsland is nu bijvoorbeeld slechts 9% van de tijd goedkoper en het Verenigd Koninkrijk slechts 13% van de tijd. In opkomende markten was China ongeveer 40% van de tijd goedkoper, terwijl Brazilië zelden aantrekkelijker was.
In tegenovergestelde richting vallen echter twee grote markten op. In India bracht de relatief kleine daling van 8% vorig jaar de waarderingen niet zo sterk naar beneden als in andere wereldwijde markten. In de VS zijn de markten, ondanks een daling van respectievelijk 20% en 32% in MSCI large-cap en groei-indexen, nog steeds meer dan 80% van de tijd aantrekkelijk.
Hoewel hoge waarderingen in het afgelopen decennium geen obstakels opleverden op weg naar boven, vormen goedkope waarderingen niet noodzakelijkerwijs obstakels op weg naar beneden, met name als aandelenfundamentals zwak blijven. Let op regiospecifieke groeivooruitzichten die mogelijk zullen verbeteren, gedreven door de heropening van China of de daling van de Europese gasprijzen die, in combinatie met het waarderingsverloop, kunnen aangeven waar de beste kansen liggen.
In het komende jaar zal de opkomende recessie in de VS de brede vooruitzichten op de aandelenmarkt drukken. Voor beleggers wijzen de relatief aantrekkelijke waarderingen buiten de VS echter op kansen.