DWS: Nog nooit zoveel vacatures in VS sinds WO II

DWS: Nog nooit zoveel vacatures in VS sinds WO II

United States Labor force
On the move - mensen - werkloosheid.jpg

Het is sinds de jaren veertig van de vorige eeuw niet meer voorgekomen dat er in Amerika zoveel vacatures openstonden ten opzichte van zo weinig werkzoekenden.

Uit de onderstaande grafiek, die de verhouding tussen het werkloosheidscijfer en het aantal vacatures (als deel van de beroepsbevolking) laat zien, blijkt hoe ongewoon de situatie is. Er zijn bijna twee keer zoveel vacatures als werkzoekenden. De laatste keer dat dit zo was, was tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de industrie radicaal moest overschakelen op wapenproductie en veel jonge Amerikanen richting het front trokken.

07032023-DWS

Volgens Christian Scherrmann, Amerika-econoom bij DWS, zijn er verschillende verklaringen voor het huidige overaanbod aan banen.

“Bedrijven stellen ontslagen uit omdat ze bang zijn niet genoeg mensen te vinden op het moment dat ze die weer nodig hebben. Daarnaast is er een mismatch tussen de werkzoekenden en de banen die worden gecreëerd. Ook zijn werknemers in deze context kieskeuriger, niet het minst omdat ze door de beleidssteun gedurende de covidjaren een spaarpotje hebben opgebouwd. Covid zorgde ook voor meer deeltijdbanen en het aantal mensen dat met pensioen ging lag in deze periode eveneens hoger.”

Het zal waarschijnlijk nog enkele kwartalen duren voordat de redenen voor de verstoringen op de arbeidsmarkt volledig te vatten zijn, denkt Scherrmann.

“Dat maakt het lastig voor beleggers en centrale banken die zich nu wel zorgen moeten maken over werkloosheidscijfers, loonontwikkelingen en inflatie. Als het alleen om de arbeidsmarkt zou gaan, die voorlopig wel krap blijft, zou de Fed de rente moeten verhogen tot 5 of 6%. Geen wonder dus dat bankiers en beleggers zo data-afhankelijk zijn en dat de rente- en inflatieverwachtingen op de financiële markten steeds weer anders zijn.”