Schroders: Private markten lijken het hoogste impact-rendement te bieden
Schroders: Private markten lijken het hoogste impact-rendement te bieden
Impact investing in emerging markets: het is voor veel beleggers letterlijk een ‘ver van mijn bed show’. Maar toch…. Als je impact wil maken, doe je er goed aan om te kijken waar je het hoogste impact-rendement kunt behalen. Schroders Capital kijkt naar de thema’s klimaatverandering, circulaire economie en sociale inclusie. Met die kernthema’s voor ogen, gaat het erom te herkennen hoe je je kapitaal vervolgens het meest efficiënt inzet.
Volgens Felix Hermes, Head of Private Equity and Sustainable Infrastructure, bij impact investment manager BlueOrchard, verkeren private beleggingen in opkomende markten in een unieke positie om meetbare verandering op grote schaal teweeg te brengen en impact te leveren op een manier die andere beleggingscategorieën niet kunnen. Daarom pleit hij voor een focus op dergelijke beleggingen, die 'ver van mijn bed’ lijken, maar dat helemaal niet zijn.
Kapitaal inzetten waar het het meest nodig is
Bij het zoeken naar manieren om kapitaal in te zetten voor een rechtvaardige en duurzame toekomst is het aanpakken van klimaatverandering een goed vertrekpunt. Klimaatverandering zal armere landen - en vooral vrouwen en de allerarmsten onder hen - veel meer beïnvloeden dan ontwikkelde economieën.
Een belangrijke factor in deze kwetsbaarheid is veerkracht, of juist het gebrek daaraan, ten opzichte van klimaatgebeurtenissen. De verzekeringsdekking in de markten waarop Schroders focust, is bijna niet-bestaand. Die onderverzekering laat duizenden emerging en frontier markets aanzienlijk bedreigd door verandering. Maar het vertegenwoordigt ook aanzienlijke kansen in snelgroeiende markten, zoals agri-verzekeringen.
Technologie zal cruciaal zijn om klimaatverandering aan te pakken, en veel van de belangrijkste innovaties hebben groeikapitaal nodig om hun uitrol op grote schaal voort te zetten of te versnellen. Met betrekking tot verzekeringen is technologie essentieel om toegang, betaalbaarheid en relevantie van oplossingen te stimuleren. Wanneer ingezet in opkomende markten, kan de investering in sommige technologieën zelfs leiden tot een "overslaan" van infrastructuur die aanwezig is in ontwikkelde landen.
Bovendien kan private equity in opkomende markten vaak hoge niveaus van 'schaalbaarheid' bieden. Toegang krijgen tot minder volwassen markten betekent dat investeringen kunnen leiden tot aanzienlijke blootstelling aan een enorm marktpotentieel met een relatief kleinere investering.
Opkomende markten zijn de thuisbasis van 80% van de wereldbevolking en drijven op zichzelf de wereldwijde bevolkingsgroei aan. Ze hebben ook consistent hun aandeel in het wereldwijde bbp laten groeien in de afgelopen decennia, met als gevolg de wijdverspreide uitbreiding van de middenklasse. Dit leidt tot een immense en onvervulde behoefte aan betaalbare, essentiële producten en diensten, een behoefte waar private equity op kan inspringen. Dit is waar impact en groeipotentieel van kapitaal op een natuurlijke wijze samenkomen.
Strikte controle
Private equity-investeerders in opkomende markten kunnen bedrijven van partners actief ‘sturen’ naar deze onvervulde behoeften, wat potentieel biedt voor zowel groei als impact. Dit vormt een natuurlijk onderdeel van waardecreatie, met name op het gebied van productaanbod, distributie en technologie/schaalbaarheid.
Private equity in het algemeen profiteert van een scherpere controle over de activa en een grote invloed op operationele en bestuurszaken. Door grotere eigendomsbelangen te hebben, met minder mede-aandeelhouders te concurreren en door actief eigenaarschap en betrokkenheid te gebruiken, kunnen private equity-investeerders investeringswaarde creëren en positieve verandering meten.
Voor private equity in opkomende markten is het belang van goed bestuur bij waardecreatie nog groter. De invloed van samenstelling van besturen, management en rapportage ten opzichte van bedrijven in ontwikkelde markten kan enorm belangrijk zijn. Evenzo kan de invoering van milieu- en sociale beleidsmaatregelen en verantwoordelijkheden, waar deze nog niet op het maatschappelijke niveau zijn geïmplementeerd, transformerend zijn in opkomende markten, in plaats van geleidelijk zoals vaak het geval is in ontwikkelde markten.
Hiermee samenhangend is de verhoogde rol van lokale netwerken in private equity in opkomende markten. Het lokaliseren en toegang krijgen tot de beste kansen vereist kennis van lokale risico's en belangrijke stakeholders.
Deze ondersteuning vereist expertise en talent in zeer gespecialiseerde markten, die moeilijk te vinden zijn. Het is belangrijk op te merken dat al deze drijfveren voor waarde en positieve sociale invloed weinig tot geen gebruik maken van financiële engineering/hefboomwerking, wat een veel minder belangrijke rol speelt in opkomende markten.
Ongeëvenaard potentieel
Samengevat, geven deze factoren volgens Hermes private equity in opkomende markten een ongeëvenaard potentieel om toegevoegde waarde te bieden. Het vermogen om bedrijven te beïnvloeden, kapitaalgroei te stimuleren door onvervulde behoeften aan te pakken en de mogelijkheid om grote populaties te bereiken met relatief kleine investeringen kunnen samenkomen om zeer effectief te zijn bij het nastreven van impact.