UBS AM: Vijf thema’s om te beleggen in grootste investeringsproject in de geschiedenis

UBS AM: Vijf thema’s om te beleggen in grootste investeringsproject in de geschiedenis

Energy Transition Impact investing
Klimaat (07) CO2

De overgang naar een CO2-neutraal energiesysteem wordt het grootste investeringsproject in de geschiedenis van de mensheid. Dat klinkt dramatisch, maar het is de realiteit.

Volgens een analyse van vermogensbeheerder UBS AM in de Panorama: The SI Edition, zijn er vijf belangrijke pijlers waarop deze investeringen zich zullen concentreren: hernieuwbare elektriciteit, geavanceerde biobrandstoffen, waterstof, het afvangen en opslaan van CO2, en netwerkstabiliteit.

Hernieuwbare energie

Er is al veel geïnvesteerd in wind- en zonne-energie, maar er is ook kapitaal nodig voor de ontginning van de grondstoffen die nodig zijn om hernieuwbare energie op te wekken. Er zal veel meer koper, zilver en zeldzame metalen nodig zijn, evenals lithium, ijzer en staal.

'Deze toeleveringsketen voor hernieuwbare energie vormt waarschijnlijk het grootste knelpunt in de transitie', zegt analist Ellis Eckland. Door het tekort aan investeringen bestaat de kans dat we een tekort aan koper krijgen, omdat het 20 jaar duurt om een nieuwe mijn te bouwen.

'De vraag naar koper zal naar verwachting met 40% toenemen, en sommige schattingen suggereren zelfs dat de vraag tegen 2035 zal verdubbelen. Het is mij niet duidelijk waar al dat koper vandaan moet komen', aldus Eckland.

Biobrandstoffen

Geavanceerde biobrandstoffen vertegenwoordigen in feite de toekomst van de luchtvaart. Volgens UBS AM is het gebruik van de duurzame vliegtuigbrandstof - die kan worden gemaakt van gerecycleerde dierlijke en plantaardige oliën - in combinatie met het verlengen van de levensduur van bestaande vliegtuigvloten, de duurzaamste manier om te blijven vliegen.

Waterstof

'De projecties voor de groei van waterstof variëren, maar de groei zal sowieso gigantisch zijn', aldus Eckland. De wereld heeft waterstof nodig om industriële processen koolstofvrij te maken, waarvoor veel warmte nodig is, maar die essentieel zijn voor de bouw van hernieuwbare energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan de productie van staal of cement.

Afvang en opslag van CO2 (CCS)

De luchtvaart en de landbouw zullen waarschijnlijk netto CO2-uitstoters blijven. Dus zal het van cruciaal belang zijn om een deel van de geproduceerde CO2 te verwerken. Het recentste IPCC-rapport bevestigt de noodzaak van CCS: 'We hebben CDR (Carbon dioxide removal) nodig als een tegenwicht tegen moeilijk te verminderen restemissies, bijvoorbeeld uit de landbouw, luchtvaart, scheepvaart en industriële processen.'

'De meest optimistische prognoses in de netto nul-scenario's van het Internationale Energie Agentschap en andere soortgelijke studies impliceren dat we tegen 2050 een kwart van de CO2 die we vandaag uitstoten, zullen moeten afvangen, wat gigantisch is. Dit komt overeen met naar schatting 2,5% van het wereldwijde bbp', aldus Eckland.

Netwerkstabiliteit

De meeste, duurzame energiebronnen, met uitzondering van geothermische energie en waterkracht, zijn intermitterend en instabiel. 'Investeringen in de stabiliteit van het elektriciteitsnetwerk komen eraan, bijvoorbeeld via batterijen, biomassa en kunstmatige intelligentie, maar ook in nieuwe concepten zoals gepompte waterkracht en zwaartekrachtopslag, waarbij gebruik wordt gemaakt van de zwaartekracht van zeer grote blokken beton', zegt Eckland. Zeker in de VS worden investeerders gestimuleerd om nieuwe projecten te starten, waarbij ze soms terugkeren naar markten die ze eerder links lieten liggen, omdat de subsidies er nu aantrekkelijk zijn.