Principal AM: Aantrekkingskracht 60/40-portefeuille komt terug

Principal AM: Aantrekkingskracht 60/40-portefeuille komt terug

Asset Allocation
Asset allocatie (01)

Als gevolg van de stijgende aandelen/obligatiecorrelaties, waardoor de diversificatievoordelen afnamen, deed de 60/40-portefeuille het in 2022 historisch slecht. Een analyse van de inflatie- en groeidynamiek suggereert echter dat de verhoogde correlaties waarschijnlijk tijdelijk zijn en dat, in combinatie met hogere vastrentende rendementen in de komende periode, de 60/40-portefeuille snel weer aantrekkelijk zal worden voor beleggers die op zoek zijn naar redelijk stabiele, voor risico gecorrigeerde rendementen.

De erbarmelijke prestaties van de 60/40-portefeuille in 2022 leidden tot een koor aan 'overlijdensberichten' over 60/40. Men maakte zich zorgen dat de stabiliteitsvoordelen en het alfapotentieel van de activaspreiding van de portefeuilles beduidend en fundamenteel waren verminderd. De prognoses voor de Amerikaanse inflatie in de komende periode impliceren echter dat de berichten over de ondergang van de 60/40-portefeuille overdreven zijn. De hogere aandelen-/obligatiecorrelaties van 2022 lijken eerder een hobbel te zijn geweest dan een permanente koerswijziging.

In de afgelopen vijf decennia heeft het diversificatievoordeel, of de volatiliteitsreductie, van een 60/40-portefeuille bijgedragen aan een jaarlijks rendement van 9,4% - slechts iets lager dan het rendement van 10,9% van de S&P 500 en met een veel lagere volatiliteit. Het economische klimaat van 2020-2022, met grote schommelingen in inflatie en rentevoeten, resulteerde echter in een afname van het diversificatievoordeel. Toenemende correlaties leidden ertoe dat aandelen en obligaties tegelijk daalden, waardoor het 60/40-rendement een historisch dieptepunt bereikte.

Het is onwaarschijnlijk dat de aanjagers van de snelle stijging van de inflatie in de afgelopen twee jaar zich zullen herhalen. Dankzij de hogere rente krijgen beleggers bovendien een veel hogere compensatie voor het nemen van renterisico in vergelijking met 2021-2022. Door de recente afname van de correlatie tussen aandelen en obligaties, in combinatie met de hoogste obligatierente sinds de wereldwijde financiële crisis, wordt de 60/40-portefeuilleconstructie weer beschouwd als een aantrekkelijke optie voor beleggers die op zoek zijn naar een voor risico gecorrigeerd rendement.