Pensioenfederatie: Pensioenfondsen moeten biodiversiteit beschermen

Pensioenfederatie: Pensioenfondsen moeten biodiversiteit beschermen

Climate Change
Open mijnbouw mine ecosystem loss (Johannes Plenio, Pexels)

Strafrecht moet een rol kunnen spelen om de wereldwijde risico’s van milieuschade door menselijk handelen effectiever aan te pakken.

De Pensioenfederatie heeft namens haar leden gereageerd op het voorstel om ecocide toe te voegen aan het strafrecht. In een open internetconsultatie van een initiatiefwet van Tweede Kamerlid Van Raan van de PvdD wordt voorgesteld om aan artikel 7 van het Wetboek van Strafrecht ‘ecocide’ toe te voegen, zodat dit een misdrijf wordt.

‘Grootschalige beschadiging en vernietiging van natuur en het verlies van ecosystemen en biodiversiteit bedreigt de leefbaarheid van onze wereld. Het is daarom belangrijk dat alle spelers in onze economie bijdragen aan het tegengaan daarvan. Dat geldt dus ook voor pensioenfondsen als grote institutionele beleggers,’ aldus  de Pensioenfederatie.

Europese aanpak nodig

‘Ook de Pensioenfederatie vindt dat er meer moet gebeuren om de wereldwijde risico’s van milieuschade door menselijk handelen effectiever aan te pakken. Daarbij moet in zeer ernstige gevallen ook het strafrecht een rol kunnen spelen. Het probleem vraagt echter om een internationale aanpak, beginnend bij Europa,’ vindt de federatie.

De Pensioenfederatie nuanceert de noodzaak voor een nieuwe wet door te wijzen op een aantal problemen met het voorstel. ‘Het initiatiefwetsvoorstel kent daarnaast veel definities die voor onduidelijkheid en onzekerheid kunnen zorgen. Zo is de verantwoordelijkheid van institutionele beleggers niet in lijn met de hoofdregel van het Burgerlijk Wetboek. Ten slotte zijn er momenteel al mogelijkheden om de problematiek aan te pakken binnen de huidige Nederlandse wetgeving.’