LGIM: Geen 'onbevlekte desinflatie'
LGIM: Geen 'onbevlekte desinflatie'
Steeds meer economen gaan uit van een zachte landing van de Amerikaanse economie, oftewel een ‘onbevlekte desinflatie’. LGIM ziet dat anders, volgens de vermogensbeheerder moet de Fed een recessie veroorzaken om de inflatie op de lange termijn in goede banen te leiden.
Volgens Emiel van den Heiligenberg, hoofd Asset Allocation bij LGIM, is de huidige rente onhoudbaar in de economie van vandaag. Hogere yields zullen kapitaaluitgaven remmen, een hefboomwerking blootleggen, kosten voor schulddienstverlening voor huishoudens met een laag inkomen verhogen en de verdisconteringsfactor voor de waardering van activa verhogen. Daarbij zou de hoge rente voelbaar moeten zijn op de vastgoedmarkt, volgens Van den Heiligenberg. Dit zou het consumentenvertrouwen verminderen en een negatief welvaartseffect hebben.
'Uit de Senior Loan Officers survey blijkt dat kredietvoorwaarden aangescherpt worden. Die zullen uiteindelijk de economie verstikken', aldus Van der Heiligenberg. Toch is er nu nog geen dreiging voor kredietschaarste, volgens analisten van LGIM. Bedrijven doen het voorlopig beter dan verwacht, maar er zijn tekenen van zwakte. Vooral kleinere bedrijven met een doorgaans slechtere kredietkwaliteit staan onder druk. Ook consumenten houden zich goed staande, hoewel de inflatie een vertekend beeld geeft en er toch signalen zijn van een neerwaartse trend in de detailhandel.
Uiteindelijk voorziet LGIM een Amerikaanse recessie in het laatste kwartaal van 2023. 'Hoewel de economie vaak positief verrast, voorzien we dat de Fed haar laatste renteverhoging in september of november zal aankondigen. De zwakke groei moet daarna genoeg speling creëren om de inflatiedruk volgend jaar te beteugelen', aldus Van den Heiligenberg.