Ebury: Rally dollar houdt aan na ‘hawkish’ rentepauze Fed

Ebury: Rally dollar houdt aan na ‘hawkish’ rentepauze Fed

US-dollar Fed
Geld dollar.jpg

De mededelingen van de Fed waren ‘hawkish’. Ze maakten duidelijk dat het FOMC de rente verder zou kunnen verhogen en geen haast maakt met het verlagen ervan. Dit zorgde over de hele wereld opnieuw voor een flinke stijging van de obligatierentes.

De belangrijke tienjarige Amerikaanse staatsobligaties liepen daarbij voorop. Ze bereikten opnieuw een hoogste stand in decennia. De koersen van risico-activa stortten overal ter wereld in, die van aandelen en commodity’s daalden en de spreads op schuldpapier werden breder.

Het effect op de valutamarkten was wisselend. De dollar rallyde grotendeels, maar traditionele veilige havens als de Zwitserse frank en de Japanse yen struikelden over de ‘dovish’ verrassingen die hun respectievelijke centrale banken in petto bleken te hebben.

Nu de bijeenkomsten van de grote centrale banken in september achter de rug zijn, verschuift de aandacht naar de cijfers over de economie. Het beleid is sinds 2021 niet zo onzeker en onvoorspelbaar geweest. De centrale banken hopen dat de huidige renteniveaus voldoende zijn voor een blijvende daling van de inflatie.

De eerstvolgende inflatiecijfers zijn nu belangrijker dan ooit. Het voorlopige CPI-rapport van september voor de eurozone wordt deze week het cruciaalste gegevenspunt, gevolgd door het Amerikaanse PCE-inflatierapport van augustus. Beide worden vrijdag gepubliceerd.

Belangrijke valuta in detail

Euro

De euro verloor vorige week opnieuw terrein ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Wel daalt de koers minder snel en lijkt de gemeenschappelijke munt bij 1,06 een bodem te hebben bereikt. De euro ondervindt stevige tegenwind door het contrast tussen de bloeiende economie in de VS en de stagnerende in Europa, en door het pessimisme over het economisch herstel in China. Wel beginnen wij te denken dat in de huidige koersniveaus al een behoorlijk somber scenario is ingeprijsd en de Chinese economische cijfers inmiddels opwaartse verrassingen zijn.

Deze week zal het voorlopige CPI-rapport centraal staan. De markten verwachten aanzienlijke daling van zowel het headline- als het kerncijfer. Elke teleurstelling hierover zal waarschijnlijk tot zijn forse rally van de euro leiden, aangezien verdere renteverhogingen al ingeprijsd zijn.

Dollar

Zoals algemeen werd verwacht, zag de Federal Reserve af van een renteverhoging. Het FOMC compenseerde dit door een scherpe opwaartse bijstelling van zijn verwachtingen voor toekomstige renteverhogingen in de ‘dot plot’. Dit geeft de markten de boodschap dat – zoals eerder deze maand ook al uit het rapport over de consumenteninflatie bleek – de inflatie nog lang niet onder controle is en de rente nog lange tijd hoog moet blijven, vooral gezien de kracht van de Amerikaanse economie.

Het PCE-inflatierapport van vrijdag, de favoriete graadmeter van de Fed, is deze week de belangrijkste gebeurtenis. De markten verwachten opnieuw een gematigd cijfer. Dit zou de bezorgdheid over verdere renteverhogingen door de Fed moeten wegnemen en kan ook een voorlopige bovengrens stellen aan de rally van de dollar.

Pond

Doordat eerder deze maand het nieuws over de inflatie positief was, kon de Bank of England de rente ongemoeid laten. Wel was de meerderheid in het MPC krap: vijf tegen vier. Het MPC liet de markten ook weten dat het de renteverhogingscyclus wil beëindigen. Na de bijeenkomst was aan de rente die werd ingeprijsd te zien dat de markten dit geloven.

Het pond reageerde negatief op deze ‘dovish’ houding. De munt sloot de week meer dan 1% lager af ten opzichte van de dollar en eindigde ver onderaan de ranglijst van G10-valuta. De prestaties van het pond zijn duidelijk gekoppeld aan de verwachte renteverhogingen in het VK, en die zijn weer afhankelijk van de toekomstige inflatiecijfers.

Er staan deze week geen inflatiecijfers op de agenda, dus de handel in het pond zal waarschijnlijk bepaald worden door ontwikkelingen elders.