State Street SPDR ETFs: Zacht landen met converteerbare obligaties
State Street SPDR ETFs: Zacht landen met converteerbare obligaties
Het laatste kwartaal van 2023 was een feest voor zowel obligatie- als aandelenbeleggers, maar na het feest komt de kater. Tot afgelopen najaar, waren in twintig jaar tijd slechts vier momenten waarop de maandelijkse rendementen van de Bloomberg US Treasury Bond Index 3% of hoger waren. Vervolgens was dit twee keer op een rij wel het geval, in november en december. De snelle daling van rentes op staatsobligaties zorgde voor een rendementspiek in aandelen en vrijwel alle hoeken van de obligatiemarkt.
Inmiddels is de euforie van eind 2023 getemperd, terwijl tegelijkertijd het vertrouwen in een zachte landing in de VS is vergroot. De Amerikaanse samengestelde PMI steeg in januari naar 52,3, wat wijst op groei - maar die groei is niet dusdanig sterk dat die de Federal Reserve (Fed) direct beweegt tot het nemen van verkrappende beleidsmaatregelen. Ondanks de eerdere oncomfortabele inflatiecijfers, blijft de overtuiging dat deze groei veroorzaakt wordt door eenmalige factoren en dat de bredere onderliggende oorzaken hiervan aan het afnemen zijn.
Deze situatie bleek gunstiger voor aandelen dan voor obligaties. Hoewel de zachte landing centrale banken de mogelijkheid geeft om de rente te verlagen, valt niet te verwachten dat de Fed dit verder doet. Tenzij een materiële vertraging in de economie optreedt, blijft die de reeds in de geldmarkten ingeprijsde 150 basispunten (bps). Ondertussen is het Amerikaanse cijferseizoen positief begonnen. Converteerbare obligaties bieden een directe manier voor obligatiebeleggers om te profiteren van de mogelijke zachte landing.
De Refinitiv Qualified Global Convertibles Index boekte in het laatste kwartaal van vorig jaar een rendement van 6,75%, doordat de ommekeer in de rentecyclus van de Fed samenviel met de eindejaarsrally van de aandelen. Rendementen waren ook sterk in 2019 en begin 2020, toen de rentecyclus in de VS draaide. Dit lijkt dus een punt in de cyclus te zijn voor coverteerbare obligaties: waar de verwachtingen van dalende beleidsrente samenvalt met een nog steeds actieve economie. Er zijn verschillende factoren die erop wijzen dat converteerbare obligaties het goed kunnen blijven doen.
Jason Simpson, Senior Fixed Income ETF Strategist State Street SPDR ETFs:
'Amerikaanse Small en Midcapbedrijven zijn goed gepositioneerd om de winsten van grote bedrijven te overtreffen. Het profiel van kleine/middelgrote uitgevers in de Refinitiv Qualified Global Convertibles Index, die goed is voor circa 35%-40% van de bedrijfsobligaties, is hoger dan de meeste wereldwijde aandelenindices. Het profiel van uitgevers in de index is scheefgetrokken naar technologie (28,9%), wat een favoriete sector is gezien zijn kwaliteit en defensieve eigenschappen. Gekoppeld aan een zware weging naar communicatiediensten (15,1%), zou dit het in staat moeten stellen om te profiteren van het bloeiende AI-thema.
Daarnaast zijn er na twee maanden van solide winsten ook lichte twijfels over de waarderingen van aandelen. Voor converteerbare obligaties blijven deze meer gebalanceerd. De delta — of prijsgevoeligheid van de index voor de onderliggende aandelen — voor de Refinitiv Qualified Global Convertible Bond Index staat op 43,52. Deze is gestegen van 35 eind oktober, maar het blijft een gebalanceerd profiel.
Ten slotte biedt het convexiteitsprofiel van converteerbare obligaties een goed aandelenalternatief voor beleggers die twijfels hebben over de zachte landing en stabiele marktperformance in 2024. De korte looptijd, aandelenuitschieter en crossover-kredietkenmerken kunnen interessant blijken voor een risk-on profiel. Daarnaast kan in het scenario van een harde landing het relatief gebalanceerde profiel en de nog steeds lage obligatievloer (ca 16% per 29 december 2023) dienen als bescherming voor brede allocatieportefeuilles.'