BNP Paribas: Investeren in de voedselvoorziening van morgen
BNP Paribas: Investeren in de voedselvoorziening van morgen
Voor voedsel zijn we afhankelijk van de natuur. Door de prijsstijgingen van bijvoorbeeld rijst, suiker en cacao worden de gevolgen van klimaatverandering wereldwijd voelbaar. De toenemende schaarste als gevolg van de verschraling van ecosystemen, dwingt bedrijven én investeerders met een nieuwe bril naar de natuur te kijken.
Voor de grootst mogelijke impact per geïnvesteerde euro liggen er met name in opkomende markten kansen. Door de impact van financiering meetbaar te maken en de transparantie te vergroten worden kleine bedrijven in opkomende markten toegankelijk voor investeerders.
De natuur verdient niet alleen onze bescherming, het vernuft van haar ecologische processen is ook een bron van inspiratie. De efficiëntie waarmee organismen afvalstoffen verwerken, water benutten of voedsel omzetten in energie is ongeëvenaard.
Kansen in opkomende markten
Bedrijven die meebewegen met de natuur of slim gebruikmaken van deze natuurlijke processen, bieden enorm veel groene investeringskansen. Duurzame bedrijven die actief zijn op de gevestigde Europese en Amerikaanse markten, weten investeerders al goed te vinden. Zo krijgt de Vegetarische Slager door de overname door voedselconcern Unilever het distributienetwerk dat noodzakelijk is voor schaalvergroting en kan Koppert, een producent van biologische gewasbescherming, door de investering van HAL wereldwijd groeien.
In opkomende markten is met name voor kleine bedrijven de toegang tot financiering beperkt. Boerenbedrijven en bosbouwers die natuurbescherming integreren in hun bedrijfsmodel kunnen hierdoor niet doorgroeien, terwijl zij een essentiële rol hebben in het beschermen van kwetsbare ecosystemen. Op korte termijn is natuurinclusieve landbouw vaak duurder, waardoor concurrenten goedkoper aanbieden.
Op de lange termijn zorgt de bescherming van biodiversiteit voor een hogere en consistentere opbrengst per vierkante meter. Kleine ondernemingen zijn moeilijker van elkaar te onderscheiden. Door hen beter vindbaar te maken kunnen investeerders een kansrijke markt aanboren, waarbij ze investeren in het behoud van biodiversiteit, het versterken van lokale gemeenschappen en het beschermen van de leefomgeving tegen klimaatverandering.
Kleinere bedrijven in opkomende markten toegankelijk maken voor investeerders
Het Just Sustainability Transitions (JuST) Institute wil de beperkte transparantie wegnemen voor investeerders, om financieringsoplossingen breder toegankelijk te maken voor kleine ondernemers.
Jason Spensley, Klimaatspecialist bij GEF: 'Toegankelijke en lokale microfinanciering voorziet honderdduizenden kleine boeren en ondernemingen van het kapitaal dat ze dringend nodig hebben. Als we het niveau van klimaatadaptatie en -veerkracht willen bereiken dat nodig is, moet de hele financiële sector zich inzetten voor het ontwikkelen van producten die de natuur respecteren en gemeenschappen bestendiger maken tegen klimaatverandering.'