Ebury: De sterling schittert nu de groeiprognoses opklaren
Ebury: De sterling schittert nu de groeiprognoses opklaren
De PMI’s zijn de beste leidende indicatoren die we hebben voor Europese economieën, en de publicaties van vorige week wezen op snelle verbetering, met name in de dienstensector. De cijfers uit het VK verrasten in het bijzonder in positieve zin.
Met 54% is de samengestelde index nu consistent met vrij sterke groei in een economie die al op volledige werkgelegenheid draait. Niet verrassend steeg de sterling scherp tegenover elke andere G10-valuta, met uitzondering van de Australische dollar. De verliezer van de week was de Japanse yen, die met meer dan 2% daalde, doordat de Bank of Japan onbezorgd leek over een munteenheid die nu dieptepunten bereikt die sinds de vroege jaren 80 in nominale termen en sinds de jaren 60 in inflatie-gecorrigeerde termen niet meer gezien zijn.
De tweede helft van de week belooft redelijk veel cijfers en activiteiten van centrale banken. Dinsdag beginnen we met het vooruitzicht van de groeicijfers voor het eerste kwartaal in de eurozone. De Federal Reserve houdt op woensdag zijn meivergaderingen, waarvan de markten verwachten dat ze zullen bevestigen dat een renteverlaging in juni van tafel is. Op donderdag komt het voorlopige rapport van de eurozone voor april uit. Vrijdag sluiten we de week af met de publicatie van de Amerikaanse werkgelegenheidscijfers van april.
Belangrijke valuta in detail
Euro
De opleving in de PMI-indexen van de bedrijfsactiviteit in april onderstreept de positieve trend in de groei van de eurozone, nadat deze aan het einde van 2023 ternauwernood een technische recessie vermeed.. Het algemene cijfer toont een opvallende tweedeling tussen de krimpende industriële sector en de groei van de dienstensector, gesteund door een economie met volledige werkgelegenheid en gezonde huishoudelijke balansen.
De positieve verrassing lijkt niet voldoende om de toewijding van de ECB aan een renteverlaging in juni te ontsporen. Echter, eventuele latere stappen zullen afhankelijk zijn van de voortzetting van de ontkoppeling tussen inflatie in de VS en de eurozone. Deze ontkoppeling zal deze week op de proef worden gesteld wanneer het kritieke voorlopige inflatierapport van april donderdag wordt vrijgegeven.
Dollar
Het Amerikaanse BBP-rapport over het eerste kwartaal liet datgene zien waar de Federal Reserve voor vreesde.. Ondanks aanzienlijke inflatiedruk, werd de sterke binnenlandse vraag tenietgedaan door een slechte handelsprestatie. Dit duidt op een overwaardering van de dollar, die de concurrentiepositie van de Verenigde Staten schaadt.
De FOMC-vergadering op woensdag zal een lastige test worden voor voorzitter Powell. Hoewel een renteverlaging in juni vrijwel uitgesloten is, zowel door de markten als door de communicatie van de Fed, zullen er vragen zijn over de geschiktheid van eventuele verlagingen, en zelfs de mogelijkheid van verdere verstrakking in het licht van heroplevende inflatiedruk.
De Amerikaanse dollar heeft al een aanzienlijke sprong gemaakt en het zou lastig kunnen worden voor de valuta om nog meer in waarde toe te nemen. Dit zou pas veranderen als de mogelijkheid van renteverhogingen serieus in de marktverwachtingen wordt meegenomen, iets wat we niet voorzien tenzij de inflatie consistent hoger uitvalt dan verwacht.
Pond
De significante positieve verrassing in het PMI-rapport van april maakt het onwaarschijnlijk dat de Bank of England de rentevoeten vóór september zal kunnen verlagen. De bloeiende dienstensector steekt schril af tegen een industriële sector die nog altijd in recessie is, maar het is juist in de dienstensector waar de inflatiegevaren in het VK blijven schuilen. Een groeiende economie in een context van volledige werkgelegenheid en aanhoudende inflatiedruk zullen waarschijnlijk de rentevoeten in het VK relatief hoog houden en we verwachten dat de recente geleidelijke toename van het pond zal voortzetten.