BLI: Bbp eurozone kent sterkste groei in anderhalf jaar
BLI: Bbp eurozone kent sterkste groei in anderhalf jaar
De groei van de Europese economie was een leuke verrassing in het eerste kwartaal van dit jaar. Het bruto binnenlands product van de hele eurozone is met 0,3% gestegen ten opzichte van het vorige kwartaal, de sterkste groei in anderhalf jaar. Dat schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse van de financiële markten.
'De vier grootste economieën van de eurozone (Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje) deden het stuk voor stuk beter dan de analisten hadden verwacht en droegen bij aan de uitstekende groei', aldus Guy Wagner, Chief Investment Officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments. In de Verenigde Staten koelde de bbp-groei in het eerste kwartaal lichtjes af tot 1,6% op jaarbasis ten opzichte van het laatste kwartaal van het voorbije jaar.
'De vertraging is evenwel hoofdzakelijk te wijten aan de beperkte voorraden en de hoge importcijfers. De onderliggende groei is sterker dan het eindresultaat doet vermoeden.' In China doet de bbp-groei van 5,3% ten opzichte van het voorgaande jaar vermoeden dat het groeiritme van de economische activiteit in lijn ligt met de officiële doelstelling van 5%.
Inflatie: terugkeer naar 2% wordt moeilijker
'Hoewel de inflatie de voorbije achttien maanden aan beide zijden van de grote plas stevig daalde, wordt een terugkeer naar de doelstelling van 2% niet vanzelfsprekend', schat de Luxemburgse econoom. Zo klom de algemene inflatie in de Verenigde Staten in maart naar 3,5%. In de eurozone bleef de algemene inflatie in april stabiel op 2,4%.
Beleidsrente ongewijzigd in de Verenigde Staten en Europa
Zoals verwacht, heeft de Federal Reserve de richtrente ongemoeid gelaten op de bijeenkomst van 1 mei. In het licht van de laatste teleurstellende inflatiecijfers haalde voorzitter Jerome Powell het gebrek aan recente vooruitgang richting de doelstelling van 2% inflatie aan om de hoop op een spoedige monetaire versoepeling in te tomen.
De hoogste Amerikaanse autoriteit op het vlak van monetair beleid blijft van mening dat de volgende rentewijziging een daling moet zijn en dat de timing zal afhangen van de manier waarop de cijfers ontwikkelen. De Europese Centrale Bank heeft haar richtrente op de bijeenkomst in april ook niet gewijzigd. Toch liet voorzitster Christine Lagarde doorschemeren dat een eerste daling van de beleidsrente mogelijk is bij de volgende bijeenkomst in juni, als ongunstige inflatiecijfers uitblijven.
Sterke stijging langetermijnrente
De verslechterende inflatie in de Verenigde Staten heeft een sterke opleving van de langetermijnrente in de hand gewerkt. Ondanks de gunstigere inflatiecijfers in Europa volgde de Europese langetermijnrente het voorbeeld van zijn Amerikaanse evenknie. Zo is de tienjaarsrente zowel opgeveerd in Duitsland en Frankrijk als in Italië en Spanje.
Opwaartse tendens beurzen voorlopig onderbroken
Na vijf maanden groei op rij lieten de beurzen in april lichte verliezen optekenen. Guy Wagner: 'De opwaartse tendens die we sinds november 2023 zien op de markt, werd, minstens tijdelijk, onderbroken door de hardnekkigheid van de Amerikaanse inflatie, die een stijging van de langetermijnrente veroorzaakte, en door de onzekerheid over het moment waarop de Federal Reserve in de rente zal beginnen te snoeien.'
Tot dusver kenden we een mooi resultatenseizoen, waarin tal van ondernemingen profiteerden van de economische veerkracht. Globaal gezien, kromp de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Net Total Return in euro met 2,9% in de nasleep van de records die hij de voorbije maanden liet optekenen. 'Sectoraal bekeken, deden vooral nutsdiensten, energie en basisconsumptiegoederen het goed, terwijl discretionaire consumptiegoederen, technologie en vastgoed het sterkst daalden.'