Fidelity: Obligaties uit opkomende markten nemen rol van toevluchtsoord over
Fidelity: Obligaties uit opkomende markten nemen rol van toevluchtsoord over
Obligaties uit opkomende markten worden vaak gezien als exotisch en riskant en hun tegenhangers uit ontwikkelde markten als een toevluchtsoord voor stabiliteit. De grafiek van Fidelity International laat zien dat die rollen nu zijn omgedraaid.
Volgens Fidelity gedragen ontwikkelde markten zich zoals de opkomende markten van vroeger. De netto overheidsschuld van de G7 is meer dan het dubbele van die van de opkomende markten. De vermogensbeheerder noemt als voorbeeld de hardnekkig hoge inflatie en het losbandige begrotingsbeleid in de VS. Eind 2022 werd het VK al afgestraft voor het gebrek aan begrotingsdiscipline. De Bank of Japan kwam aanzienlijk dichterbij haar inflatiedoelstelling, maar hield de reële rente negatief. Ze liep zo hard achter de feiten aan, dat de yen is gekelderd.
De inflatie in veel opkomende markten ligt rond de doelstelling dankzij aanhoudende desinflatoire krachten. Landen als China en Thailand hebben praktisch geen inflatie of zelfs deflatie. De reële yields zijn in veel opkomende markten dan ook net zo hoog als vóór de wereldwijde financiële crisis.
Daarom is Fidelity niet erg enthousiast over de Amerikaanse 10-jarige staatsobligaties met een rendement van meer dan 4,5 procent. Tegenwoordig kijkt de vermogensbeheerder naar landen als Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika die mooie rendementen kunnen bieden met een goede veiligheidsmarge.