PGIM: Toenemende vraag naar energie en energietransitie stimuleren beleggingsmogelijkheden
PGIM: Toenemende vraag naar energie en energietransitie stimuleren beleggingsmogelijkheden
Een combinatie van de sterke stijging in de vraag naar energie, aangewakkerd door kunstmatige intelligentie, de hogere energiebehoeften van een groeiende middenklasse in opkomende markteconomieën, toenemende geopolitieke spanningen, en de druk om te decarboniseren, maken dat het mondiale energiesysteem ingrijpend zal (moeten) hervormen. Uit onderzoek van PGIM blijkt dat dit nieuwe energielandschap voor beleggers zowel kansen als verborgen risico’s biedt.
In “Fueling the Future: Investing Across the Global Energy Landscape”, het meest recente rapport uit de Megatrends-serie van PGIM, onthullen 30 beleggingsprofessionals van verschillende afdelingen binnen PGIM, waaronder vastrentende waarden, aandelen, vastgoed en alternatives, hun beleggingsstrategieën te midden van de verschuiving naar elektrificatie en een energiemix met een lage koolstofuitstoot.
Het onderzoek concludeert dat ondanks de urgentie van het Klimaatakkoord van Parijs en ambitieuze plannen voor meer groene energie, de energietransitie niet overal tegelijk kan plaatsvinden. Daarnaast blijkt dat een simplistische benadering die de investeringswereld verdeelt in “bruine” schurken en “groene” helden niet effectief zal zijn om milieudoelstellingen of fiduciaire doelstellingen te bereiken.
“Geen enkele energie- en elektriciteitsbron is perfect,” zegt Shehriyar Antia, head of Thematic Research bij PGIM. “Of een belegger nu bepaalde doelstellingen heeft om te decarboniseren of niet, het is cruciaal dat ze begrijpen welke bedrijven ons door de energietransitie zullen leiden en welke technologieën mogelijk niet aan de verwachtingen zullen voldoen.”
Beleggen in de aanjagers van de energietransitie
Elke ontwikkeling in het energiesysteem heeft altijd geleid tot alternatieven voor conventionele brandstoffen, maar nooit tot een volledige vervanging. Bedrijven die actief CONNECT WITH US: zijn in het leveren, faciliteren en aanpassen tijdens deze overgang, zullen de meest veelbelovende beleggingsmogelijkheden bieden:
- Belangrijke onderdelen voor hernieuwbare energie-infrastructuur – Overal ter wereld groeit de productie van hernieuwbare energie. De wereldwijde vraag naar bijvoorbeeld energieopslag en -transmissie, zal de vraag naar belangrijke metalen zoals koper en onderdelen voor elektriciteitsnetwerken moeten vergroten. Bovendien kunnen opkomende markten waar de focus nog niet zolang op hernieuwbare energie ligt, zoals India en Zuid-Amerika, kansen bieden.
- Steunen op fossiele brandstoffen met minder koolstofuitstoot – Terwijl de infrastructuur voor groene energie wordt gebouwd, groeit de behoefte aan energie gestaag door. De wereldwijde vraag naar vloeibaar aardgas zal naar verwachting tegen 2040 met meer dan 50% toenemen, omdat de overstap van kolen naar gas zich uitbreidt in China en Zuid-Azië.
- Vermijden van gehypete technologieën - Sommige groene technologieën, zoals waterstofkracht, kernfusie en koolstofafvang, lijken veelbelovend, maar ze staan voor grote uitdagingen om snel operationeel te worden en op te schalen. Bovendien zullen trendy groene startups waarschijnlijk niet op kunnen tegen gevestigde energiereuzen. Er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat traditionele energiebedrijven leidend kunnen zijn op bepaalde gebieden van groene technologie-innovatie.
- Oliereuzen passen zich aan - Oliereuzen die zich inzetten voor de energietransitie manieren vinden om “energiereus” l te blijven ongeacht wat de primaire energiebronnen zijn. PGIM gelooft dat het meer waarschijnlijk is dat deze bedrijven zullen uitgroeien tot winnaars. Dit in tegenstelling tot concurrenten die vertrouwen op de langdurige uitfasering van fossiele brandstoffen. Hierdoor lopen ze het risico overbodig te worden door efficiëntiewinsten en betere infrastructuur in hernieuwbare energieën.
Mogelijkheden wereldwijd
Groene energie is wereldwijd steeds vaker de eerste keuze voor het opwekken van stroom. Echter, de energietransitie verloopt in verschillende tempo's in verschillende delen van de wereld:
- Investeringskansen in leningen in volwassen markten - Bij investeringen in groene energieprojecten in Europa en de Verenigde Staten zijn er waarschijnlijk meer mogelijkheden voor financiering via leningen dan via aandelen. Dit komt doordat het verkrijgen van financiering door middel van schulden vaak eenvoudiger is dan via eigen vermogen.
- Hydro- en geothermische projecten - Deze initiatieven hebben over het algemeen minder concurrentie en lopen minder risico op veroudering dan projecten voor wind- en zonne-energie. Daarom kan financiering via schulden voor deze projecten zeer aantrekkelijk zijn. Dit geldt specifiek voor herkapitalisatie van waterkrachtprojecten in Scandinavië en Italië, evenals voor de vernieuwing van verouderde infrastructuur in Chili, Peru, Brazilië en andere delen van Zuid-Amerika.
- Groene energie in opkomende markten - In opkomende markten is groene energie in opmars. India staat al op de derde plaats als het gaat om elektriciteitsverbruik en op de tweede plaats als producent van groene energie wereldwijd. In dit landschap van enorme groei kunnen bedrijven met ervaring in het uitvoeren van grote projecten en goede relaties met lokale regelgevende instanties aantrekkelijk zijn.
- Belangrijke metalen - Metalen en mineralen spelen een cruciale rol in de productie van gorene energie en de bijbehorende infrastructuur. Australië, dat ongeveer de helft van 's werelds ruwe lithium levert, breidt zijn capaciteit uit om deze mineralen direct te verwerken en te exporteren.
"Hoe we kunnen voldoen aan de stijgende mondiale vraag naar energie op een betrouwbare, betaalbare manier en op een manier die milieuschade vermijdt, is een van de grootste uitdagingen," zei Taimur Hyat, chief operating officer van PGIM. "Het oplossen van deze uitdagingen zal verschillende belangrijke beleggingskansen op de lange termijn creëren, terwijl het tegelijkertijd een rigoureuze discipline vereist in gehypete gebieden waar de retoriek de aantrekkelijke en toegankelijke beleggingsmogelijkheden overstijgt."