Invesco: Zes redenen waarom aandelen verder kunnen stijgen

Invesco: Zes redenen waarom aandelen verder kunnen stijgen

Equity
Koersgrafiek (06) koers pijl omhoog stijging

Beleggers kunnen in de verleiding komen om hun blootstelling aan aandelen te verminderen nu grote aandelenindices recordhoogtes hebben bereikt.

Dat zegt Kristina Hooper, beleggingsstrateeg bij vermogensbeheerder Invesco in haar wekelijkse commentaar. Hooper ziet zes redenen waarom er nog altijd ruimte is voor groei: 

1) Desinflatie in de VS herstelt zich  

Recente gegevens schetsen een beeld van een licht afkoelende Amerikaanse economie. De Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI) kwam overeen met de verwachtingen, zowel op maand- als op jaarbasis, en de kern-CPI-waarde staat op het laagste niveau sinds april 2021. Deze trend kan de Federal Reserve motiveren om binnenkort te beginnen met het verlagen van de rente. En die lagere rentes kunnen aandelen doen stijgen.  

2) Resultatenseizoen overtreft verwachtingen

Een stevig eerste kwartaal vormt een goede basis voor aandelen om verder te stijgen. In het eerste kwartaal van 2024 overtrof maar liefst 78% van de bedrijven in de S&P 500 de winstverwachtingen. Daarvan heeft 60% de omzetverwachtingen overtroffen. Van de STOXX 600-bedrijven die hun winst over het eerste kwartaal hebben gerapporteerd, overtrof 60,7% de prognoses.   

3) Wereldwijde terugkooptrend  

Het terugkopen van aandelen neemt wereldwijd toe. Zo hebben Europese en Britse bedrijven hun eigen aandeleninkoop aanzienlijk verhoogd, waarbij hun terugkooprendementen nu op het niveau van de VS liggen. In 2021 bleek uit een studie die keek naar de aandeleninkoop over de afgelopen zeventien jaar, dat het terugkopen van aandelen de aandelenkoersen niet alleen verhoogde, maar ook zorgt voor meet liquiditeit en lagere volatiliteit. 

4) Gunstige waarderingen

Hoewel de ‘Magnificent 7’ hoog gewaardeerd zijn, geldt voor veel aandelen wereldwijd het tegenovergestelde in vergelijking met historische bandbreedtes. Chinese aandelen, die zich aan de onderkant van hun voor de cyclus gecorrigeerde koers-winst-verhouding (CAPE) bevinden, zijn bijvoorbeeld aantrekkelijk gewaardeerd op de lange termijn. Ook veel aandelen in Japan, opkomende markten, Europa en het Verenigd Koninkrijk noteren op of onder hun 10-jaars CAPE-gemiddelde.

Hoewel waarderingen zelden een goede indicatie zijn voor een outperformance op de korte termijn, kunnen lage waarderingen en positieve verrassingen een krachtige combinatie zijn. Hooper verwacht dat aandelen buiten de VS en smallcap-aandelen beter zullen presteren als de renteverlagingen een feit worden.

5) Cash aan de zijlijn 

Zowel particuliere als institutionele beleggers hebben aanzienlijk wat cashreserves. Dit geld stroomt waarschijnlijk naar vastrentende waarden en aandelen als de renteverlagingen op gang komen. Dit kan een krachtige katalysator zijn voor aandelen. Een voorbeeld uit het verleden is de piek van de Amerikaanse geldmarkt in het vierde kwartaal van 2008. Het lijkt geen toeval dat cash van de zijlijn verdween op het moment dat aandelen in maart 2009 aan een sterke en langdurige rally begonnen.

6) Geopolitieke spanningen laten aandelen niet ontsporen

Geopolitieke risico’s zijn de afgelopen jaren toegenomen. Toch reageren beleggers niet door risicovolle activa - zoals aandelen - te mijden. Goud wordt ingezet als risicoafdekking om aandelen juist in portefeuilles te kunnen houden. Het edelmetaal bereikte op 20 mei een nieuw record, waarschijnlijk door het nieuws over een Houthi-aanval op een olietanker en de dood van de Iraanse president. Beide ontwikkelingen kunnen bijdragen aan de spanningen in het Midden-Oosten. Toch lijkt het niet te zorgen voor een verkoopgolf van aandelen.