MFS: ECB verlaagt rente deze week, maar wat daarna?

MFS: ECB verlaagt rente deze week, maar wat daarna?

Interest Rates ECB
Rente (02) euro geld monetair beleid.jpg

De ECB zal donderdag de rente verlagen met 25 basispunten, een verlaging die al is ingeprijsd door de markten. Maar wat daarna?

'Wij denken niet dat de centrale bank een duidelijk signaal zal afgeven over toekomstige rentestappen. Het zijn de nieuwe prognoses die zullen uitmaken of de recente volatiliteit in de economische data het ECB-beleid van richting zullen doen veranderen', zegt Annalisa Piazza, obligatie-expert bij vermogensbeheerder MFS.

'Ons basisscenario is nog altijd dat de ECB de rente met nog eens 50 basispunten zal verlagen, maar dat is geen 100% zekerheid. We gaan ervan uit dat de ECB door de recente volatiliteit in de data heen zal kijken en dat nieuwe prognoses zullen bevestigen dat de inflatie halverwege 2025 naar de 2% zal gaan', aldus Piazza.

De expert is minder optimistisch over de economische groei in de eurozone en verwacht niet dat de groeiverwachting opnieuw naar boven wordt bijgesteld. 'Als de inflatie ondanks stijgende lonen op korte termijn niet de hoogte inschiet, zal de ECB erop vertrouwen dat het desinflatieproces doorzet. Dat maakt meerdere renteverlagingen mogelijk in de tweede helft van het jaar. Want als de inflatie inderdaad naar 2% zakt, is een restrictief monetair beleid nog moeilijk te rechtvaardigen. De ECB zal vooral heel voorzichtig communiceren om speculatie te voorkomen.'