SSGA: Zoeken naar vaste grond voor een zachte landing

SSGA: Zoeken naar vaste grond voor een zachte landing

Outlook
Omlaag Downstairs, Roltrap Escalator (Pexels, Brixiv).jpg

State Street Global Advisors (SSGA) publiceert vandaag de 2024 Midyear Global Market Outlook: 'Finding Stable Ground for a Soft Landing'. Hierin worden de belangrijkste beleggingsthema's en vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar besproken.

  • Na een turbulent 2023, verwacht SSGA dat de onzekerheid in 2024 aanhoudt. Hoewel wordt vastgehouden aan het optimistisch scenario van een zachte landing, blijven de risico's hardnekkig. Geopolitieke spanningen zijn niet verminderd en met de Amerikaanse verkiezingen in het vooruitzicht en oplopende spanningen in het Midden-Oosten en Oost-Azië moeten beleggers voorbereid zijn op volatiliteit.

  • Ondanks aanhoudende inflatie blijven obligaties aantrekkelijk door hoge rendementen en een vertragende economie. Verwacht wordt dat de Federal Reserve later dit jaar de rente verlaagt. Dit biedt een gunstige omgeving voor obligatiebeleggers.

  • Hoewel aandelenmarkten veerkracht hebben getoond en recordhoogten bereikten, blijft voorzichtigheid geboden. Hoge waarderingen en aanhoudende inflatie kunnen druk zetten op aandelenmarkten. 

  • De sterke dollar blijft voor tegenwind zorgen in opkomende markten. Er liggen kansen voor landen die profiteren van de herstructurering van de wereldwijde toeleveringsketens.

'In het begin van dit jaar hebben we dalende inflatie en vertraagde groei benoemd als de twee belangrijkste trends. Deze trends openen de deur naar de volgende grote ontwikkeling: versoepeling van het monetaire beleid. In de VS zijn deze drie trends fundamenteel onveranderd, ondanks de hoger-dan-verwachte inflatie aan het begin van 2024. Hoewel de VS in 2023 zich grotendeels onttrok aan de wereldwijde groeivertraging, zijn er tekenen dat dit 2024 verandert.

We willen niet te veel nadruk leggen op het lager dan verwachte BBP-rapport voor het eerste kwartaal, maar onze prognose ligt iets onder de consensus voor de Amerikaanse groei voor de rest van het jaar. We zien tekenen van verlies aan momentum in de consumentenbestedingen, toenemende signalen van erosie in de arbeidsvraag en duidelijkere signalen dat de grote fiscale groeiimpuls zich vertraagt.

Dit is allerminst negatief. Het is juist een verhaal van matiging, normalisatie en een voorteken voor een zachte landing. Matiging van de vraag faciliteert een verdere daling van inflatie – zowel in de arbeidsmarkt als in de goederen- en dienstenmarkten. Dit maakt de weg vrij voor de renteverlagingen die de zachte landing begeleiden en bevorderen.'

Simona Mocuta, Hoofdeconoom State Street Global Advisors.