BLI: Steeds meer signalen wijzen op vertraging Amerikaanse activiteit
BLI: Steeds meer signalen wijzen op vertraging Amerikaanse activiteit
De wereldwijde economie blijft traag groeien. Hoewel de economische groei aan de andere kant van de Atlantische Oceaan absoluut gezien nog steeds hoger ligt, lijken de Europese en Amerikaanse economie nu uiteenlopende resultaten neer te zetten. Dat schrijven Guy Wagner en zijn team in hun recentste analyse van de financiële markten.
'Zo wijzen verscheidene activiteitenindicatoren erop dat de Europese economie licht opveert, terwijl steeds meer signalen wijzen op een vertraging van de Amerikaanse activiteit', aldus Guy Wagner, chief investment officer (CIO) van BLI - Banque de Luxembourg Investments. 'Volgens berekeningen van Bloomberg en Citigroup gingen de indicatoren voor economische verrassingen er voor het eerst in vijftien maanden zelfs weer in het rood.'
In China hebben de economische indicatoren het nog steeds moeilijk om weer echt onder stoom te komen door de ernstige crisis in de vastgoedsector, die blijft wegen op het mentale welzijn van de gezinnen. Hoewel er opnieuw steunmaatregelen werden aangekondigd, lijken die nog steeds weinig zoden aan de dijk te zetten. In Japan is het bruto binnenlands product voor het eerste kwartaal met 2% gedaald op jaarbasis tegenover het vorige kwartaal, hoofdzakelijk omdat de daling van de reële inkomsten nefast was voor de gezinsconsumptie.
Weg naar inflatiedoelstelling van 2% blijft onzeker
Hoewel de inflatie aan beide zijden van de grote plas terugliep in 2023, blijft het onzeker of en in welk tempo we op weg zijn naar de officiële doelstelling van 2%. Zo daalde de algemene inflatie in de Verenigde Staten in april lichtjes naar 3,4%. In de eurozone klom de algemene inflatie in mei weer naar 2,6%.
Europese beleidsrente zal vermoedelijk dalen
In de aanloop naar de vergadering op 12 juni lieten verschillende leden van de Amerikaanse Federal Reserve in mei optekenen dat er door de hardnekkige inflatie meer geruststellende tekenen nodig waren alvorens over te gaan tot een inschikkelijk monetair beleid.
'Er is dus veel kans dat de beleidsrente voorlopig stabiel blijft, al neigt de consensus nog steeds naar een renteverlaging later in het jaar', denkt de Luxemburgse econoom. Anderzijds kondigde de Europese Centrale Bank aan voldoende troost te putten uit de matiging van de inflatie om bij de vergadering vandaag op 6 juni voor het eerst in de beleidsrente te snoeien, al werden er geen beloftes gemaakt over recurrente verlagingen.
Volatiliteit op obligatiemarkten
'De gebrekkige zichtbaarheid op de ontwikkeling van het monetaire beleid op middellange termijn heeft de voorbije weken geleid tot volatiliteit op de obligatiemarkten.' Zo is de Amerikaanse tienjaarsrente na een sterke klim in april weer wat gedaald in mei. De Europese langetermijnrente ging tegen de trend in en zette de beweging uit april voort met een stijging in Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje.
Aandelenmarkten opnieuw in het groen
Na een lichte terugval in april hebben de beurzen in mei hun opwaartse trend hervat. De stabiliteit van de Amerikaanse obligatierente en de goede kwartaalcijfers van NVIDIA gaven de aandelen weer een duwtje in de rug, met de Amerikaanse op kop.
Algemeen bekeken, steeg de wereldwijde aandelenindex MSCI All Country World Net Total Return in euro met 2,5% over de maand, waarmee hij opnieuw de records uit maart aantikte. 'Op sectorniveau kwamen de beste resultaten van technologie, nutsdiensten en telecommunicatie, terwijl energie en discretionaire consumptiegoederen deze maand als enige in het rood strandden', besluit Guy Wagner.