Janus Henderson: Uitslag EU-verkiezingen geen grote verandering voor het lange termijn verhaal van Europa

Janus Henderson: Uitslag EU-verkiezingen geen grote verandering voor het lange termijn verhaal van Europa

verkiezingen-rood.jpg

Richard Brown, Client Portfolio Manager Europese aandelen bij Janus Henderson, geeft commentaar op de uitslag van de EU-verkiezingen

'De uitslag van de EU-verkiezingen is een potentieel belangrijk moment voor de politieke status-quo in Frankrijk en betekent een tegenslag voor Macrons pro-EU plannen voor grensoverschrijdende integratie.
Op het moment van schrijven krijgen de Europese beurzen klappen, maar niet buitensporig en is de euro verzwakt. Maar wat betekent dit?
In termen van Europese aandelen heeft deze uitslag de glans gehaald van een positieve trend tot nu toe in 2024, maar Brown ziet het eerder als een tegenslag voor het sentiment dan als een fundamentele verschuiving.

De resultaten van de Europese verkiezingen dit weekend hebben voor onrust gezorgd in het Europese politieke landschap, omdat extreemrechtse partijen overal op het continent vooruitgang boekten. Het grootste nieuws was waarschijnlijk de uitslag in Frankrijk, waar president Emmanuel Macron vervroegde verkiezingen uitriep nadat Rassemblement National (RN), geleid door Marine Le Pen en Jordan Bardella, meer dan twee keer zoveel stemmen won als de centrumcoalitie van Macron.

Voor Frankrijk was dit een belangrijk moment. De populariteit van Macron was al een tijdje aan het afnemen, maar de omvang van het verlies was aanleiding voor zijn besluit de parlementsverkiezingen te vervroegen. De eerste schok zal ongetwijfeld de komende weken blijven hangen bij Franse risicovolle beleggingen, en dan vooral bij aandelen met een binnenlandse oriëntatie, zo niet langer, afhankelijk van de verkiezingsuitslag. Hoewel Frankrijk de meest dramatische verschuiving zag, weerspiegelde dit een toename van de steun voor nationalistische/protectionistische partijen in heel Europa.

Terugval in grensoverschrijdende integratie
De Franse uitslag is een tegenslag voor het thema van grensoverschrijdende integratie van de Europese Unie (EU) waarvan Macron voorstander is. Dit is waarschijnlijk negatief voor banken, aangezien de verwachtingen voor pan-Europese fusies en overnames in de sector die tot een meer geconsolideerde markt leiden, nu zullen worden getemperd. Het is ook een tegenslag voor het vermogen van Europa om een continentaal industriebeleid te bedenken dat kan concurreren met de miljarden kostende strategieën van de VS en China.

Implicaties voor het Europees monetaire beleid
Op het moment van schrijven krijgen de Europese beurzen klappen, maar niet buitensporig, en is de euro verzwakt. Hoewel een zwakkere euro het moeilijker maakt voor de Europese Centrale Bank om de rente te verlagen, zal het interessant zijn om te zien hoe de renteverwachtingen veranderen. Volgens Brown is er nog steeds een redelijke kans dat er meer beweging in het monetaire beleid komt na de renteverlaging van vorige week. Een zwakkere munt kan ook licht gunstig zijn voor Europese exporteurs en small-caps. Het getijdenkarakter van de Europese politiek is ook een bekende factor. Rechts heeft al eerder verkiezingen gewonnen in Europa, maar dit heeft zelden geleid tot een dramatische monetaire beleidswijziging.

Voor Europa als geheel kan gezegd worden dat de uitslag van de EU-verkiezingen waarschijnlijk een kleine ontsporing is, die de glans afhaalt van wat tot nu toe een vrij sterk verhaal was voor Europese aandelen in 2024. De resultaten van de verkiezingen waren redelijk in lijn met de peilingen voorafgaand aan de stemmingen, wat suggereert dat de risico's tot op zekere hoogte al waren ingeprijsd. Deze resultaten zouden echter een beetje een sentimentele klap voor de regio kunnen betekenen, waarbij marginale beleggers worden herinnerd aan de politieke risico's die het afgelopen jaar naar de achtergrond waren verdrongen.

Verhaal blijft intact
Europa is ook niet alleen een binnenlands verhaal. Het continent is de thuisbasis van een aantal zeer sterke bedrijven. Samengevat ziet Brown de uitslag van de EU-verkiezingen als een lichte tegenslag voor de regio, maar omdat het sterke waarderingsargument ten opzichte van de VS overeind blijft en de Europese bedrijven wereldwijd actief zijn, behelst dit geen grote verandering van het lange termijn verhaal van Europa.'