UBS AM: Goed klimaat voor risicovolle Europese assets
UBS AM: Goed klimaat voor risicovolle Europese assets
UBS AM verwacht deze zomer een goed klimaat voor risicovolle Europese assets die bovendien wel eens kunnen outperformen. Dat schrijft Hoofd Multi-Asset Strategy & Portfolio Manager Evan Brown in zijn nieuwste Macro Monthly.
De Europese Centrale Bank verlaagde vorige week de rente, maar opvallend: ze deed dat niet na een scherpe vertraging van de economische groei, wat normaal de typische aanleiding is voor een renteverlaging. Nee, ze verlaagde de rente op een moment dat de economie in de eurozone uit het dal lijkt te kruipen.
De reële bbp-groei veerde in het eerste kwartaal weer positief op, terwijl ook de mondiale en Europese productie zich lijkt te herstellen. De PMI's van de eurozone, die historisch gezien redelijk goed correleren met de bbp-groei, stegen in mei bijvoorbeeld met 0,6 punten. Sinds het dieptepunt in oktober 2023 zijn de PMI’s van de industrie in de eurozone cumulatief 6 punten gestegen, en sinds maart 2024 weer in expansief gebied.
'De Europese economie is bovendien gevoeliger voor renteverlagingen dan de Amerikaanse omdat Europese schulden meestal variabel zijn of een kortere looptijd hebben. De renteverlagingen zouden dus sneller moeten doorsijpelen in de economie, wat het organische herstel van Europa een extra impuls zal geven', verwacht Brown. Daarnaast hebben desinflatie en krappe arbeidsmarkten geleid tot stijgende reële inkomens, wat het consumentenvertrouwen en bestedingen in Europa kan stimuleren.
Tegelijk zal het niemand zijn ontgaan dat Europese aandelen relatief goedkoop zijn. Maar de lagere waardering tegenover aandelen uit andere regio’s is nu wel extreem. Zelfs op sectorgecorrigeerde basis zijn Europese aandelen aantrekkelijk geprijsd.
Risico’s
'Als het desinflatieproces tot stilstand komt, zal de ECB wel gedwongen zijn om de snelheid en de reikwijdte van haar versoepelingscyclus te beperken. Maar als de renteverlagingen beperkt blijven vanwege de solide groei in plaats van de hardnekkige inflatie, blijven de Europese markten veerkrachtig', aldus Brown.
Geopolitieke spanningen, zoals de oorlog tussen Rusland en Oekraïne kunnen ook tot volatiliteit leiden voor Europese assets. En met oog op de handelsspanningen, kan China met vergeldingsmaatregelen komen, als de EU hogere importtarieven gaat rekenen. Anderzijds ondersteunen de recente Chinese maatregelen voor de vastgoedmarkt het consumentenvertrouwen en de vraag naar Europese goederen.
Wat betreft de Amerikaanse verkiezingen in het najaar, moeten beleggers rekening houden met een overwinning van Trump en hogere invoertarieven voor Amerikaanse handelspartners, inclusief Europa. 'We zijn al short EUR/USD vanwege onze prognose voor monetaire beleidsdivergentie, en overwegen verdere shortposities om ons te beschermen tegen dit scenario', schrijft Brown.
Positionering
'Hoewel de Amerikaanse en Japanse aandelenmarkten de laatste tijd hebben gedomineerd, kan nu Europa voor een outperformance zorgen. Onze optimistische vooruitzichten passen binnen onze bredere procyclische, risicovolle positionering voor dit jaar. De groei van het nominale bbp van de ontwikkelde markten verloopt gezonder dan tijdens eerdere cycli. Zolang de wereldeconomie in goede vorm blijft, zullen risicovolle assets waarde opleveren, zelfs bij een lager tempo van monetaire versoepeling', besluit Brown.