BNP Paribas: Nulmeting cruciale eerste stap biodiversiteitsbeleid

BNP Paribas: Nulmeting cruciale eerste stap biodiversiteitsbeleid

Biodiversity
Aarde Earth Biodiversity Biodiversiteit Sustainability Duurzaamheid (Pixabay WikiImages)

Meetbaarheid is cruciaal voor succesvol biodiversiteitsbeleid. Een praktische stap richting het realiseren van biodiversiteitsdoelen is de Natuurladder.  

‘Het bedrijfsleven verantwoordelijk maken voor behoud en herstel van biodiversiteit begint met het bieden van inzicht. Een eerste stap daarin is het stimuleren tot het doen van een nulmeting,’ zo stelt BNP Paribas. ‘Dit maakt biodiversiteitsverlies zichtbaar, waarmee het voor beleidsmakers een ‘bestuurbaar probleem’ wordt. Door de hele organisatie bij de resultaten te betrekken en samen te werken met natuurorganisaties en ecologen kan met effectief beleid de nulsituatie stap voor stap worden verbeterd. Hiervoor zijn verschillende methodologieën beschikbaar.

Meetbaarheid maakt een probleem bestuurbaar en is daarom cruciaal voor succesvol biodiversiteitsbeleid. Door diversiteit, en het verlies daarvan te kwantificeren kunnen bedrijven duidelijke en haalbare doelen formuleren. Bijvoorbeeld: ‘Binnen drie jaar willen we het aantal inheemse plantensoorten op het terrein met 20% verhogen.’ Het stellen van de doelen volgens de SMART-methodologie (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) maakt het eenvoudiger om de effectiviteit te meten.’

Natuurladder

‘Een praktische vervolgstap richting het realiseren van biodiversiteitsdoelen is het gebruik van de Natuurladder. Deze ladder biedt een gestructureerde methode om de impact van projecten en bedrijfsactiviteiten systematisch te beoordelen.

  1. Natuuronbewust: bouwen zonder rekening te houden met de impact op de natuur.
  2. Natuurvriendelijk: het ad-hoc uitvoeren van natuurinclusieve initiatieven.
  3. Natuurbewust: het structureel integreren van natuurinclusief bouwen door kansen voor de natuur te identificeren en deze te bespreken met de ontwikkelaar van de bouw.
  4. Natuurinclusief: het betrekken van verschillende stakeholders naast de opdrachtgever, om lokale biodiversiteit en natuurlijk kapitaal langdurig te versterken.
  5. Natuuradaptief: bouwen met de natuur samen, waarbij biodiversiteit en klimaatadaptatie volledig worden geïntegreerd.’

Mitigatiehiërarchie

‘Voor een systematische aanpak die breder toepasbaar is op productieprocessen en toeleveringsketens biedt de mitigatiehiërarchie nuttige handvatten. Deze hiërarchie bestaat uit vier stappen: vermijden, minimaliseren, herstellen en compenseren. Het vermijden van negatieve impact zou het uitgangspunt moeten zijn. Als er onvermijdelijke impact is, moet deze geminimaliseerd worden. Bij schade ligt er een taak voor bedrijven om aangetaste ecosystemen te herstellen. Als uiterste middel bij onvermijdelijke natuurschade kan compensatie als strategie worden ingezet om resterende negatieve effecten te compenseren.’