AON: Stijging dekkingsgraden pensioenfondsen houdt aan

AON: Stijging dekkingsgraden pensioenfondsen houdt aan

Pensionfunds
geld en klok - monetair beleid.jpg

Indicatieve gemiddelde dekkingsgraad steeg naar 120%. Tijdslijnen staan onder druk: eventueel hoorrecht moet dusdanig vroeg dat het nog invloed kan hebben.

‘De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is in juni gestegen naar 120%. Goede aandelenrendementen vingen de effecten van een rentedaling op. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in juni naar 119%,’ zo meldt AON vandaag.

‘De tijdslijnen komen meer onder druk te staan. De transitiecommissaris heeft aangegeven dat uitstel voor de uiterste transitiedatum van 1 januari 2028 niet nodig is. De tussenliggende deadlines voor het transitieplan van 1 januari 2025 en het implementatieplan van 1 juli 2025 naderen echter met rasse schreden. Op deze deadlines is minister Schouten niet ingegaan in haar brief en hiermee blijven deze intact. Dat betekent voor veel sociale partners en fondsen nog hard doorwerken. Als er sprake is van een vereniging van gepensioneerden of gewezen deelnemers dan hebben zij hoorrecht op het transitieplan. Dit moet op een dusdanig stadium in het proces plaatsvinden dat het ook nog van invloed kan zijn. Dit betekent dat er qua tijdslijnen voldoende rekening gehouden moet worden met dit hoorrecht.’ ‘Haak de vereniging van gepensioneerden of slapers vroegtijdig aan bij besluiten, zodat er geen sprake is van een verrassingseffect als het transitieplan er eenmaal ligt.’