Principal Asset Management: Vooruitzichten voor risicovolle activa positief

Principal Asset Management: Vooruitzichten voor risicovolle activa positief

Outlook
Outlook vooruitzicht (11) silver lining herstel

De nog steeds robuuste macro-economische achtergrond moet, zelfs zonder dreigende renteverlagingen, een bijna perfect scenario zijn voor een risicopositieve omgeving.

‘Ondanks de afgenomen kans op renteverlagingen door de Fed voor dit jaar, blijven de vooruitzichten voor risicovolle activa positief,’ meldt Principal Asset Management vandaag. ‘Dezelfde economische kracht die leidt tot uitstel van renteverlagingen, zou moeten zorgen voor een robuuste winstgroei. Dit zou een solide achtergrond voor aandelen moeten waarborgen, terwijl de macro-economische veerkracht ervoor zou moeten zorgen dat de spreads op vastrentende obligaties niet substantieel zullen toenemen ten opzichte van hun historisch krappe niveaus. Als de economische achtergrond robuust blijft, hoeven beleggers niet bang te zijn voor een uitgestelde en bescheiden renteverlagingscyclus.

 Centrale banken voedden de marktrally eerder dit jaar toen ze optimistisch waren dat de inflatie zou kunnen afnemen zonder dat dit ten koste zou gaan van economische groei. Nu de Fed geconfronteerd wordt met de harde realiteit dat veerkrachtige economische activiteit tot hardnekkige inflatie heeft geleid, waardoor de verwachtingen van de renteverlaging zijn verlaagd, is de vraag wat de markten kunnen verwachten.

 Het besluit van de Fed om renteverlagingen tegen te houden wordt gesteund door veerkrachtige economische groei, waardoor de inflatie boven de doelstelling van 2% blijft. Diezelfde economische kracht die het verlagen van de rente door de Fed vertraagt, zou een positieve achtergrond voor de bedrijfswinsten moeten bieden, waardoor aandelen aantrekkelijk blijven. Historisch gezien waren langere perioden zonder rentewijzigingen, zoals van 1995 tot 1996, positief voor aandelen. In de huidige cyclus moet solide economische groei de winstgroei ondersteunen en de risicobereidheid vergroten, waardoor er kansen buiten de Amerikaanse technologiesector ontstaan.

 Vastrentende waarden hebben ook sterk gepresteerd, ondanks de aanzienlijke herziening van de renteverwachtingen in 2024. De kredietspreads liggen in de buurt van historische dieptepunten, maar macro-economische veerkracht zou moeten zorgen voor een geleidelijke toename van defaults in plaats van een plotselinge piek. Dit betekent dat de spreads waarschijnlijk niet aanzienlijk zullen verbreden ten opzichte van hun huidige niveaus. Aangezien het rendement van vastrentende waarden op dit moment aanzienlijk hoger is dan een paar jaar geleden, zal de interesse van beleggers in deze categorie waarschijnlijk niet snel afnemen.

 Markten hebben misschien een deel van hun glans verloren en het onbelemmerde optimisme is verdwenen. Toch zou de nog steeds robuuste macro-economische achtergrond, zelfs zonder dreigende renteverlagingen, een bijna perfect scenario moeten zijn voor een risicopositieve omgeving.’